31 Mart 2014 Pazartesi

Fransa’daki yerel seçimlerde iktidardaki PS ağır darbe aldı

Fransa’daki yerel seçimlerde iktidardaki PS ağır darbe aldı


Fransa’da ikinci turu dün yapılan yerel seçimlerde iktidardaki Sosyalist Parti büyük bir yenilgi aldı. PS ve sol partiler, oyların yüzde 43’ünü alırken, anamuhalefetteki UMP ve diğer sağ partiler yüzde 48’le sandıktan birinci çıktı. Aşırı sağcı Milli Cephe partisi de birçok ilde belediye başkanlığı kazandı.




Fransa’da yerel seçim sonuçları iktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) mağlubiyetiyle sonuçlandı. Halk Hareketi Birliği (UMP) öncülüğündeki sağ partiler ittifakı ise yüzde 48 oy oranıyla büyük bir zafer ilan etti. Ülke çapında yüzde 9 oy alan aşırı sağ Milli Cephe (FN) partisi, tarihinde ilk kez 9 şehirde belediye başkanlığını kazandı.


Resmi olmayan sonuçlara göre PS ve diğer sol partiler ülke çapında oyların yüzde 43’ünü alırken, anamuhalefet partisi UMP ve diğer sağ partiler yüzde 48’le sandıktan galip çıktı. PS, son yerel seçimlerde kazandığı Strasbourg, Toulouse ve Saint-Etienne gibi şehirleri sağa kaptırdı. Paris’te ise PS adayı Anne Hidalgo, yüzde 54 oy oranıyla seçimi kazanan isim oldu.


İlk tura damga vuran aşırı sağ parti FN dün yapılan ikinci turda da yükselişini sürdürdü. Fransa genelinde yüzde 7 oy oranına ulaşan parti, 9 şehirde de belediye başkanlığını kazanarak tarihinin en iyi sonucunu elde etti. FN adayları Beziers, Beaucaire, Frejus, Hayange, Villers-Cotterets ve Cogolin şehirlerinde ilk sırada yer aldı. FN lider Marie Le Pen “Artık Fransa’da 3. bir siyasi güç olduğu ortaya çıkmıştır. Bu seçimler Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin politikalarının iflasının belgesidir.” dedi.


Halk nezdinde destek oranı en düşük cumhurbaşkanlarından birisi olan Hollande’nin partisi PS, Paris’i tekrar kazanarak teselli bulsa da ülke çapında büyük bir hezimet yaşadı. Bilhassa Sol’un kalesi Toulouse şehrinin sağ parti UMP’ye geçmesi dikkat çekti.


Sosyalist Hükümet Sözcüsü Najad Vallaud-Belkacem ise “Seçmenlerin verdiği mesajı aldık.” dedi. Yerel seçimlerin ilk turunda 44,6 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede oylamaya katılım oranı yüzde 25’te kaldı. Tarihi oranda düşük bir seviyeye karşılık gelen bu katılım oranının iktidardaki PS’nin düşük halk desteği almasında da en büyük rolü oynadığı belirtiliyor.



http://ift.tt/1fd8TPg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder