31 Mart 2014 Pazartesi

Fransa yerel seçimlerinde aşırı sağın tarihi başarısı

Fransa yerel seçimlerinde aşırı sağın tarihi başarısı


Fransa'da yerel seçim sonuçları iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) mağlubiyetiyle sonuçlandı. Seçimlerde ilk sırada yer alan sağ blok ise yüzde 48 oranında oy elde etti. Aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) ise tarihinin en yüksek oy oranına ulaştı.




Resmi olmayan sonuçlara göre Sosyalist Parti ve diğer sol partiler ülke çapında oyların yüzde 43'ünü alırken, ana muhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ve diğer sağ partiler yüzde 48'le sandıktan galip çıktı. Sosyalist Parti, son yerel seçimlerde kazandığı, Strasbourg, Toulouse ve Saint-Etienne gibi şehirleri sağa kaptırdı. Paris'te ise Sosyalist Parti adayı Anne Hidalgo, yüzde 54 oy oranıyla seçimi kazanan isim oldu. Lille Belediye Başkanı ve Sosyalist Parti'nin eski genel sekreteri Martine Aubry, oyların yüzde 52'sini elde ederek yeniden seçilmeyi başardı. Sonuçları değerlendiren Sosyalist Parti'nin eski cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal, sonuçların Sosyalist Parti için ciddi bir uyarı olduğunu kaydederek, değişimin hızlandırılması çağrısında bulundu.


İlk tura damga vuran aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN), ikinci turda da yükselişini sürdürdü. Fransa genelinde yüzde 7 oy oranına ulaşan Ulusal Cephe, 6 şehirde de belediye başkanlığını kazanarak tarihinin en iyi sonucunu elde etti. FN adayları Beziers, Beaucaire, Frejus, Hayange, Villers-Cotterets ve Cogolin şehirlerinde ilk sırada yer aldı. Ulusal Parti Başkanı Marine Le Pen, yeni bir döneme girildiğini vurgulayarak artık Fransa'da üçüncü siyasi akımın doğduğunu söyledi. Le Pen Fransa genelinde 1200 meclis üyesi elde ettiklerinin de altını çizdi.


Yerel seçimlerin ilk turunda 44,6 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede katılım oranı yüzde 52'de kaldı. Seçimlere düşük katılımın iktidardaki Sosyalist Parti'nin düşük oy oranında en etkili faktör olduğu kaydediliyor.



http://ift.tt/QxH0c0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder