6 Mart 2014 Perşembe

AYM'den Başbuğ kararı

AYM'den Başbuğ kararı


Anayasa Mahkemesi (AYM), Ergenekon davası hükümlü eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında 'kişi hürriyeti ve güvenliğinin' ihlal edildiğine, gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi için karar örneğinin yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Öğleden sonra da Başbuğ, mahkemeden tahliyesini istedi.




Anayasa Mahkemesi kararında, İlker Başbuğ'un ilk derece yargılamasında devam eden özgürlükten yoksun bırakılma kapsamındaki şikâyetlerinin 'süre aşımı' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.


Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemede çıkan mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikâyetlerinin kabul etti.


Anayasa Mahkemesi, 'Özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkûmiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında Anayasa'nın 19. maddesinin sekizinci fıkrasının ihlal edildiğine, gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin Mahkemesine gönderilmesine' hükmetti. Anayasa Mahkemesi ayrıca İlker Başbuğ tarafından 206,10 TL başvuru harcı ve 1.500,00 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 1.706,10 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine de karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararı oy birliği ile aldı.


MAHKEMEDEN TAHLİYESİ İSTEDİ


İlker Başbuğ'un avukatı, Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanak 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "tahliye talepli" dilekçe sundu.


Bozdağ’dan AYM'nin Başbuğ kararına yorum: Hayırlı olsun


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Ergenekon davası sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile ilgili kararını 'Hayırlı olsun' şeklinde değerlendirdi.


Adalet Bakanı Bozdağ, Ankara'nın Polatlı ilçesinde Gazi Üniversitesi'ne bağlı bir fakültenin temel atma törenine katıldı. Bozdağ tören sonrası basın mensuplarının sorusunu yanıtladı. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ ile ilgili verdiği kararla ilgili olarak 'Kararı görmeden. Gördükten sonra bir değerlendirme yapacağım. Hayırlı olsun." yorumunu yaptı.


İlker Başbuğ, Ergenekon davasında müebbet hapisle cezalandırılmıştı.



http://ift.tt/1fL1P81

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder