Bir İnci Göz Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Öncü, kuru göz tedavisinde hastalığı oluşturan nedenlerin araştırılması gerektiğini söyledi. Öncü, "Tedavinin yeterli olmadığı durumlarda, göz yaşı üretimini arttıran ilaçlar veya mevcut göz yaşının korunması için 6 ay ile 1 yıl kalabilen silikon tıkaçlar kullanılabilir. Ayrıca besin desteği olarak omega-3 kullanımı da kuru göz tedavisinde destekleyici bir rol oynamaktadır." tavsiyesinde bulundu.
Göz çevresi ve zarlarındaki göz yaşı bezleri tarafından salgılanan göz yaşının, göz yaşı kanalları ile gözü terk ettiğini kaydeden Öncü, "Göz yaşı tabakası üç katmandan oluşur. Gözün camsı tabakası (kornea) üzerine yayılan mukus tabaka, ortada sulu aköz tabaka ve en dışta yağlı (lipid) tabaka. Bu üç tabakadan herhangi birinin eksikliği veya bozukluğu, kuru göz şikayetine yol açar." diye konuştu. Kuru göz hastalarının gözlerinde kızarıklık, kuruluk hissi, yanma ve yabancı cisim hissi, buna bağlı olarak sulanmadan şikayet ettiğini aktaran Uzman Doktor Öncü, şunları kaydetti:
"Rüzgarlı havanın ve sigaranın çok rahatsız ettiğini söylerler. Kontakt lens kullanıcısı iseler, kullanımla ilgili sorunlar yaşarlar. Çeşitli şikayetlere yol açan kuru göz, günümüzde özellikle bilgisayar kullanımındaki artış, klimalı ortamlarda yaşam, kafeinli içeceklerin çok tüketimi, sigara ve düzensiz kontakt lens kullanımı nedeni ile her bireyde gelişebilir.
Ayrıca, yaşlanma, menopoz, kullanıan ilaçlar, (anti depresan, doğum kontrol hapları vs.) spögren sendromu ve romatizmal hastalıklar, geçirilmiş göz ameliyatları, kirpik kenarlarının alerjik ve iltihabi hastalıklar, kuru göz gelişimine neden olur.
Kuru göz tedavisinde öncelikle kuru gözü oluşturan nedenleri bulmak gerekir. Bunun için hastanın öyküsü ve yapılan genel göz muayenesi tanıya çok yardımcı olur. Bunun dışında tanıyı destekleyen göz yaşının boyanması veya göze konan göz yaşı şeritleri ile göz yaşının miktarının ölçümü, yine özel aletler ile göz yaşının yoğunluğunun ölçümü, göz kuruluğu tanısında kullanılabilecek testlerdir. Tedavide öncelikle kuru göze neden olan hastalıklar varsa, onlar tedavi edilir. Gözün nemini arttırmak için, gözyaşının yerini tutan yapay gözyaşları kullanılarak başlanır. Burada kullanılan damlalar genellikle içinde kimyasal koruyucu bulunmayan tek kullanımlık damlalardır."
http://ift.tt/1dqY4KM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder