2 Ekim 2013 Çarşamba

Son Liseyi yurt dışında bitirene Türkiye'de sınavsız ücretsiz üniversite

Son Liseyi yurt dışında bitirene Türkiye'de sınavsız ücretsiz üniversite


Fransa'da yaşayan öğrencilerin Türkiye’de sınavsız üniversite eğitimi alması artık çok daha kolay. Yeni düzenleme sayesinde yurt dışında yaşayan Türk öğrenciler uluslarası kontenjandan yararlanarak sınavsız ve ücretsiz ünversite eğitimi hakkına kavuşuyor.




Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında, ortaöğretimlerini yurt dışında bitiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler, Türkiye'de üniversite eğitimi görmek istemeleri halinde sınava girmeyecekler. Öte yandan bu öğrencilerden öğrenci katkı payı (harç) ödemeleri de istenmeyecek.


Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) açıkladığı sınavsız üniversite imkanı Avrupa’da yaşayan binlerce Türkiye kökenli öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. YÖK’ün ardından, Avrupalı Türk öğrencileri sevindirecek bir diğer haber de Yurtdışı Türkler’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi. Geçen yıl ülke genelinde üniversite harçlarını kaldıran hükümet bu yıl da uluslararası kontenjanla yurt dışından gelerek Türkiye’nin çeşitli üniversitelerde okuyan Avrupalı Türk öğrencilerden harç bedeli alınmayacağını duyurdu. Eğitim ücreti en yüksek olan tıp fakültelerinin yabancı öğrencilerden aldığı harç bedeli 15 bin TL’ye kadar ulaşıyordu. Yeni düzenleme sayesinde öğrenciler hem sınava girmekten hem de ücret ödemekten kurtuluyor.



“Avrupalı Türk öğrencilerin önünü açmamız gerekiyor”

Yeni uygulamayı değerlendiren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Vatandaşlar Daire Başkanı Zeki Çelik, “Avrupalı Türk öğrencilerin önünü açmalıyız”dedi. Yurt dışında yaşayan Türk öğrencilerin Türkiye’de eğitim gören öğrenciler gibi Lisans Yerleştirme Sınavı ’na (LYS) girmeleri halinde, başarılı olmalarının zor olduğuna dikkat çeken Çelik, “Yeni düzenleme, lise eğitimini yutdışında tamamlamış vatandaşlarımız için çok büyük bir fırsat.” ifadelerini kullandı.



“Fransalı Türkler için büyük fırsat!”

Paris banliyölerinde Türk öğrencilerin eğitim sorunları ile uğraşan ESPACE Derneği Başkanı Engin Öztürk, yeni uygulamanın Fransa’da yaşayan Türkiye kökenli öğrenciler için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Öztürk, “Ne yazık ki Fransalı bir Türk olarak, bu ülkede üniversite eğitiminde istediğimiz yerlerde olmadığımızı düşünüyorum. Gençlerimiz ya başarılı olamıyor ya da üniversite konusunda isteksiz davranıyor. Aileler de üniversite eğitimini yeterince önemsemiyor. Bu uygulama sayesinde tanıdığım birçok Türk öğrencinin kolaylıkla üniversite eğitimi alacağını düşünüyorum.” dedi. Yeni uygulamanın Fransa’da yaşayan Türklere iyi anlatılması gerektiğine vurgu yapan Öztürk, “Gençlerimizin daha başarılı ve saygın bir konuma yükselmesi için atılmış güzel bir adım. Bu fırsatı Fransalı Türkler olarak iyi değerlendirelim” çağrısında bulundu.


Fransa'nın bir çok şehrinde eğitim merkezleri bulunan Etude Plus Federasyonu Genel Sekreteri Veli Çetin de, Türkiye'de üniversite eğitiminin lise eğitimini Fransa'da almış Türk gençler için önemli bir fırsat sunduğunu belirtiyor. Türk gençlerin Fransa'da üniversite eğitimi almasının önemine dikkat çeken Çetin, "Ancak, Fransa'da Tıp, Hukuk gibi arzu ettiği bölümlerde okuyamayan gençlerin önce Türkiye'de lisans eğitimi alması, ardından Fransa'da yükseklisan eğitimi alması mesleki anlamda önlerini açabilir." dedi.



Yurt dışında yaşayan Türk öğrenciler için en büyük yenilik harçların kaldırılması

Türkiye’de üniversite eğitimi almak istediklerinde, yabancı uyruklu öğrenci sayıldıkları için harç ücreti ödemek zorunda kaldıklarını ifade eden yurt dışında yaşayan Türk öğrenciler yıllardır haksızlığa uğradıklarını dile getiriyordu.


Yeni düzenleme sayesinde yurt dışında lise öğrenimini tamamlamış Türk vatandaşı öğrencilerden artık harç bedeli alınmayacak. Yurt dışında yaşayan Türkler için çeşitli avantajlar getiren düzenlemeye göre üniversiteler Türkçe yeterliliği, lise akreditasyonu ve not ortalamaları gibi kabul şartlarını kendileri belirleyecek. Belirlenen kriterlere uygun özellikteki Avrupalı Türk öğrenciler, YÖK'ten de onay almalarının ardından istedikleri bölümlere girebilecek.


YÖK’ün resmi internet sitesinden (http://www.yok.gov.tr ) ‘Ögrenci’ bölümünden yurt dışı öğrenci kabulune ilişkin daha detaylı bilgi alınabilir.


Sınavsız üniversite uygulaması üç yıldır yürürlükte

Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 21 Ocak 2010 tarihli toplantısında 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) kaldırılmasına karar vermişti. 2011 yılında başlatılan uluslararası kontenjan uygulaması sayesinde 3 yıldır yurt dışında yaşayan Türk öğrenciler, Türkiye’deki üniversitelerde sınavsız girebiliyor. YÖK geçen yıl da üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinin birinci ve ikinci öğretimleri ile uzaktan eğitim ve açıköğretim programlarında yabancı öğrenciler için kontenjan ayrılmasını kararlaştırmıştı.



1500 öğrenci uluslararası kontenjandan yararlanıyor

Geçen yıl Türkiye genelinde bütün üniversitelerde öğrenci harçlarının kaldırıldığını hatırlatan Çelik, 2013- 2014 eğitim-öğretim döneminde uluslararası kontenjandan yararlanacak yurt dışında yaşayan öğrenciler için de harç bedelinin kaldırıldığını vurguladı. Bu yıl başvuracak yurt dışında yaşayan Türk öğrencilerin harç bedellerinin de YTB tarafından ödeneceğini açıklayan Çelik öğrencilerden hiçbir ücret talep edilmeyeceğini belirtti.


Üniversite eğitimin ücretsiz hale gelmesi ile başvuruların artacağına değinen Çelik, bugüne kadar yaklaşık 1500 öğrencinin yurt dışı kontenjandan yararlanarak eğitimlerini Türkiye’deki üniversitelerde sürdürdüklerini açıkladı.



http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/son-liseyi-yurt-disinda-bitirene-turkiye-de-sinavsiz-ucretsiz-universite.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder