28 Ağustos 2013 Çarşamba

Avrupalı Türklerin dönüş çilesi sürüyor

Avrupalı Türklerin dönüş çilesi sürüyor


Avrupa ülkelerinden tatillerini geçirmek için Türkiye’ye giden işçilerin dönüş çilesi sürüyor. Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı’nda devam eden modernizasyon çalışması ve görevlilerin insan kaçakçılığına yönelik kontrolü artırması, gümrük sahası içinde ve dışında uzun araç kuyruklarına neden oldu. Araç sürücüleri duruma tepki gösterdi.




Avrupa’da yaşayan Türk işçilerinin yaz tatillerini memleketlerinde geçirdikten sonra yaşadıkları ülkelere dönüşü devam ediyor. Geri dönüş nedeniyle Edirne’deki Kapıkule Gümrük Sahası ile Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı sahasının içi tamamen dolarken Kapıkule yolu üzerinde yaklaşık 3 kilometre küçük araç kuyruğu oluştu.


Binlerce gurbetçinin aynı anda yola çıkmasının yanı sıra Bulgaristan’da insan kaçakçılığına yönelik yapılan sıkı denetimler ve Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı’nda devam eden modernizasyon çalışması Kapıkule Sınır Kapısı’nda aşırı yoğunluğa sebep olduyor.


Sınırın Türkiye tarafında işlemlerini kısa süre içerisinde tamamlayan gurbetçiler, Bulgaristan’da yapılan sıkı denetimler ve devam eden modernizasyon çalışmalarına takıldı. Kaçak göçmenle mücadele konusunda gurbetçi araçlarını sıkı aramadan geçiren komşu ülke görevlileri, Kapıkule gümrük sahasının gurbetçi araçlarıyla dolmasına yol açtı. İstanbul’dan, sınır kapısına yaklaşık 2,5 saatte ulaşan gurbetçiler, gümrük sahası içerisindeki bir kilometrelik yolu 3,5 saatte kat edebildi. Çıkış sırasında bekleyen gurbetçiler ise hep birden korna çalarak tepki gösterdi.


Gümrük kapılarından sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Nedim Irmak, “Biz her türlü tedbirimizi aldık. Bu yavaşlamanın nedeni Bulgaristan tarafının düzensiz göçle ilgili mücadelesinden kaynaklanıyor. İnsan kaçakçılığı veya kaçak olarak geçişler olabilir diye aşırı arama yapıyorlar. Bu da zaman kaybına ve gümrük sahasında yığılmaya sebep oluyor.” dedi.


Kapıkule’de 3,5 saatten beri beklediklerini ifade eden Aydın Tüysüz de, “Bu kadar da olmaz. Bulgaristan tarafındaki sorundan dolayı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Gurbetçilerden Mazlum Çelik ise iki saatten fazla bir süredir çıkış için sıra beklediğini kaydederek, “Memurların keyfi uygulamaları ve yetersiz sayıda olması nedeniyle bu kuyruklar oluşuyor. Her bir sıra en az bir kilometre uzunluğunda.” diye konuştu.


Bu arada, Kapıkule’de yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle yetkililer güneyden gelen gurbetçilerin İpsala ve Pazarkule gümrük kapılarını kullanmalarını istedi. Ayrıca, gurbetçilerin korna sesleriyle tepkilerini göstermesi üzerine gümrük sahasının hoparlörlerinden anons yapıldı. Gecikmenin, Bulgaristan tarafındaki işlemlerden kaynaklandığı belirtilerek, kornanın çalınmasının Kabahatler Kanunu’na göre para cezası gerektirdiği uyarısı yapıldı.


Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ise, vatandaşları çıkış için perşembe ve cuma günlerini tercih etmemeleri konusunda uyardı. Bu günlerde çıkış yapmak zorunda olanların ise ‘www.trakyagumruk.gov.tr’ web sitesinden canlı kamera görüntülerini izleyerek gidecekleri güzergahlara göre, Hamzabeyli, Pazarkule, İpsala veya Dereköy Gümrük Kapıları’nı tercih etmelerini istedi.



http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/avrupali-turklerin-donus-cilesi-suruyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder