2 Ağustos 2013 Cuma

Cuma hutbesinde 'Ramazan'a Veda ve Kadir Gecesi' işlendi

Cuma hutbesinde 'Ramazan'a Veda ve Kadir Gecesi' işlendi


Diyanet İşleri Başkanlığı 2 Ağustos Cuma Namazı hutbesinde 'Ramazan'a Veda ve Kadir Gecesi' konusunu ele aldı. Rahmet ayı Ramazan'ın heyecanla karşılandığı, nadide hediyeleri ile misafir olduğuna işaret eden sözlerle başlayan hutbe, bereketli misafirin ayrılık haberi ile gönüllerin mahzun olduğu ancak yüreklere düşen ayrılık acısının Kadir Gecesi ile dindirilebileceği vurgulandı.




Yarın akşamın Kadir Gecesi olduğuna vurgu yapılan hutbe, "Ey rahmet ayı, ne kadar alışmıştık sana. Evimizin bir ferdi olmuştun. Seninle yüreğimiz yumuşamış, bedenimiz sıhhat bulmuştu. Açken ağzımızın misk gibi koktuğunu senin vesilenle öğrenmiştik Rahmet Elçisi'nden. Sabrı öğretmiştin bize. Aç insanların halinden haberdar etmiştin hepimizi. Nefsimizi yenmenin, bitmek tükenmek bilmeyen arzularımıza 'dur' demenin gayretine düşmüştük seninle. Şimdi gidiyorsun. Bir sonraki Ramazan'a kadar minarelerde yanan kandillere, mahyalara, birlik ve bereket vesilesi iftar sofralarına, teravihlere, salât-ı ümmiyelere hasret kalacağız. On bir ayın sultanı mübarek Ramazan. Sana bir daha kavuşur muyuz bilemiyoruz. Ancak yine hasret ve özlemle bekleyeceğiz seni. İncittiysek, kadrini bilemediysek bizden Rabbimize şikâyetçi olma. Hesapların verileceği mahşer günü lehimizde şahit ol." ifadeleriyle devam etti.



Kadir Gecesi'nin, doğru yolu gösteren, aydınlığa çıkaran, dünya ve ahiret saadetine erdiren yüce kitabın indirilmeye başladığı gece olduğu hatırlatılan hutbede, "Bu gece, insanlığın hasretle beklediği, Hira ufuklarında beliren İslam güneşinin yeryüzünü aydınlatmaya başladığı gecedir. Bu gece hakkında Rabbimiz şöyle buyurur: 'Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.'" denildi.



KADİR GECESİ VE KUR'AN'IN KADRİ

"İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya edenin geçmiş günahları affolunur." Hadisi Şerifi'ne işaret eden hutbe, şöyle devam etti: "Bir kez daha hatırlayalım: Kadir Gecesi'ni, ancak Kur'an'ın kadrini, kıymetini bildiğimiz müddetçe ihyâ etmiş oluruz. Kur'an'ın hak, hakikat, ahlâk ve adalet ilkelerine sarıldığımız ölçüde bu gecede bir ömre bedel manevî gelişmeler yaşayabiliriz. Kur'an'ın barış ve esenlik mesajlarına değer verdiğimiz nispette Allah'ın meleklerinin, yeryüzüne esenlik getirmek üzere indiklerinin idrakine varabiliriz. 'Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil' şuuruyla hayatımızı sürdürdüğümüz müddetçe Kadir Gecesi'nden hakkıyla istifade edebiliriz. Bir kez daha idrak edelim: Bu gece, kaybettiklerimizi bulma gecesidir. Zihinleri ve gönülleri Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'e göre yeniden inşa etme, onun hayat veren soluklarıyla yeniden dirilme gecesidir. Bu gece imana, merhamete, adalete sarılma gecesidir. Kendimizi hesaba çekme ve darda olan kardeşlerimiz için gözyaşı dökme gecesidir."


İSLAM COĞRAFYASINDAKİ ŞİDDET VE CİNAYETLER

Ramazan ayı boyunca İslâm coğrafyasında kadın, çocuk, yaşlı demeden kardeşlere reva görülen zulüm, şiddet ve cinayetlerin üzüntüsünün yürekleri dağladığına yer verilen hutbe, "Bu hüzünle Ramazanımız buruk geçti. Kadir Gecesi'ni idrâk ederken, dünyanın neresinde olursa olsun açların, yoksulların, mahrumların, mağdurların, zayıf bırakılmışların, zulme uğramışların haklarına dikkat kesilmek, onların dertleriyle dertlenmek, acılarına ortak olmak, yaralarını sarmak hepimizin vazifesidir. Zalimlerin hak ve hukuk tanımayan, azgınlaşan ve şımaran iradelerine karşı tavır almak, kısacası insanlığın barış ve huzuru için hayrın anahtarı şerrin kilidi olmak, yeryüzündeki bütün Müslümanların sorumluluğudur. Bu vazife ve sorumluluk, bu gece yeryüzüne inen meleklere ve Cebrail Aleyhisselâm'a eşlik edecek maneviyata uygun bir kulluğa sahip olmak için de yerine getirilmesi gereken bir ödevdir." ifadeleriyle sona erdi.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/cuma-hutbesinde-ramazan-a-veda-ve-kadir-gecesi-islendi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder