27 Ağustos 2013 Salı

Şam'dan kaçış hızlandı

Şam'dan kaçış hızlandı


Beşşar Esed rejiminin gerçekleştirdiği bin 700 kişinin öldüğü kimyasal katliamdan sonra artan dış müdahale söylentileri Suriye’den kaçışı hızlandırdı.




Muhalif kaynaklara göre, kaçışı engellemek için Şam Uluslararası Havaalanı’na uçuşlar tamamen durduruldu. Ülkeyi terk etmek isteyenler Şam’a 30 kilometre mesafedeki Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yöneldi. Binlerce Suriyeli, Avrupa ve Türkiye’ye buradan uçuyor. Lübnan’a ait Ortadoğu Havayolları’nın İstanbul uçaklarında cuma gününe kadar yer bulunmuyor. Bilet fiyatları ise iki kat artmış durumda.


Lübnan-İstanbul tek yön uçak biletleri normalin çok üzerinde 2 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor. Şam rejiminin değişik kademelerinde görev yapan ancak Esed’e eleştirel bakan askeri ve sivil bürokratlar, bilet bulunmayan uçaklarda seyahat edebilmek için diğer yolcuların uçuşlarını iptal ettirerek bilet alıyor. Birçok üst düzey asker ve sivil bürokratın, halk ayaklanmasını diyalog yerine şiddetle bastırdığı için Esed’den rahatsız olduğu biliniyordu. Bu bürokratlar, can korkusu nedeniyle Lübnan’da kalmayarak sığınmak için daha çok Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Fas ve Cezayir gibi ülkeleri tercih ediyor.


Dünya, Suriye’ye uluslararası müdahale ihtimalini konuşurken ülkedeki çatışmalar da sürüyor. Muhaliflerin, ülkenin kuzeyindeki Halep ile orta kesiminde yer alan Hama arasında bulunan Hanasır kasabasını ele geçirdiği bildirildi. Muhaliflerin bu kasabayı alarak Halep’teki rejim güçlerinin ikmal yolunu kestiği ve böylelikle buradaki Esed birliklerini kuşatma altına alabileceği ifade edildi. Cihan Haber Ajansı ise Hanasır’ı kaybeden rejimin dün akşam Halep’in Urim bölgesine kimyasal silah saldırısı düzenlediğini duyurdu. Ajansa konuşan Özgür Suriye Ordusu basın sözcüsü Albay Mustafa Abdulkerim, saldırıda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını söyledi.



http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/sam-dan-kacis-hizlandi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder