23 Ağustos 2013 Cuma

Kimyasal saldırıya maruz kalanlara müdahale eden doktor, dehşet anını anlattı

Kimyasal saldırıya maruz kalanlara müdahale eden doktor, dehşet anını anlattı


Suriye'de başkent Şam'ın banliyölerine yönelik Esed yönetimi tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen ve yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği kimyasal saldırı anındaki dehşeti, sağlık görevlileri anlattı. Bir kadın doktor, ölü sayısının yüzlerce olduğu bölgede, birçok ailenin kapılarını kırarak çıkardıklarını belirtti.




Şam'ın; Doğu Ğuta, Duma, Zemelka, Kefr - Batna, gibi bölgelere gerçekleştirilen ve bin 600 kişinin yaşamını yitirdiği kimyasal saldırının boyutları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Ölenlerin çoğunun çocukların oluşturduğu saldırıya halkın uykuda yakalanması, ölü sayısını artırdı. Doktorlar kimi bölgelerde kapıları kırarak ailece evlerinde ölenleri çıkardıklarını ve zehirli gazların etkisi ile yüzlerce çocuğun çırpınarak can verdiği saldırıda yaralılara müdahale eden doktorlar yaşadıkları dehşet anlarını anlattı. Esed yönetiminin bu şekilde kimyasal silahla halkı vurmasına ihtimal vermediklerini anlatan Mune isimli kadın doktor ," Saldırıda şehit olanların çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyordu. İnsanların çoğu evlerinde saldırıya maruz kaldı. " dedi.


Yaşadıkları panik ve dehşeti anlarını anlatan kadın doktor, "Yaralıların hemen hepsi vücudunun tamamı morarmış bir şekilde geliyordu. Elleri ayakları titreyerek çırpınıyorlar ve nefes alamıyorlardı. Müdahale etmeye çalıştık , ancak ölenlerin oranı kurtardıklarımızdan çok daha fazla oldu. " diye konuştu.


Böylesi bir saldırıya ihtimal vermedikleri için hazırlıksız yakalandıkların anlatan doktar ,"Esed'in bize kimyasal silahla saldıracağını beklemiyorduk. Ailelerimize ve çocuklarımıza böylesi bir saldırıya yüzde bir bile ihtimal vermiyorduk. Tıbbi malzemede büyük sıkıntılarımız vardı. Oksijenimiz bile yoktu. İnsanlara nasıl müdahale edeceğimizi şaşırdık. Hastane adeta doldu taştı. Bir çoğunu yolda yatırarak müdahale ettik. Onlara sadece su ile müdahale edebildik. Oksijen olmadığı için gelen çocukların ağzına suni teneffüs yapıyorduk. Bu şekilde onun hayatta kalması için çalışıyorduk." şeklinde konuştu.


Doktor ayrıca saldırının gece gerçekleştiği için ölenlerin çoğunun evlerinde öldüklerini ifade ederek evlerin kapılarını kırarak bu aileleri çıkardıklarını kaydetti. Anlatırken gözleri dolan kadın doktor, "Görmeden anlaşılmaz. Çoğu çocuk ve yaşlılar, kadınlar bu şekilde yaşamını yitirdi. Ayn Terma, Jobar, Zemelka halkının yaşadıklarının görülmesi lazım. Kelimeler yetersiz kalır." ifadelerini kullandı.


Suriyeli doktor, kendi çalıştığı hastanenin küçük çapta olmasına rağmen, gelenlerden 250 kişinin öldüğünü anlattı. Doktor, yaşamını yitirenlerin 50'sinin kadın olduğunu aralarında 4 aylık bebeğin de bulunduğu 55 çocuğun hastanede cesedinin çıktığını ifade etti.


Doktor Mune , kimyasal saldırıyla birlikte füze saldırılarına maruz kaldıklarını ifade ederek, tam anlamıyla bir katliam ile karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Esed yönetiminin yalanlamalarını komik bulduğunu belirten kadın doktor "Bizim bin 500'den fazla şehidimiz var. Sadece benim küçük bir hastanemde 250 şehidim var. Yaralılar ise yüzlerce oldu. " dedi.



http://www.zamanfransa.com/haber/dunya/kimyasal-saldiriya-maruz-kalanlara-mudahale-eden-doktor-dehset-anini-anlatti.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder