27 Ağustos 2013 Salı

Bursa’nın ilk filmine büyük ilgi

Bursa’nın ilk filmine büyük ilgi


Bursa'da 1896 yılından Fransız Gaumont Pathe firması tarafından çekilen kentin ilk filmlerine büyük ilgi var. Kentin tarihine ışık tutan 5 dakikalık filmler, Valilik resmi sitesinden kısa süre önce yayınlanmaya başlanmasına rağmen yüzlerce kişi tarafından izlendi. Bazı yayıncı ve araştırmacılar tarafından valilikten istenen görüntülerin çok değerli olduğu belirtiliyor.




Bursa Valiliği sitesinde Eski Bursa ve Eski Bursa 1 ismi ile yayınlanan görüntüler kısa sürede bine yakın kişi tarafından izlendi. Bir çok insanın ise Valiliği arayarak görüntüleri kendi arşivlerinde bulundurmak için istedikleri öğrenildi. Bazı yapımcıların ve tarihçilerin de görüntüleri edinmeye çalıştıkları öğrenilirken, bir çok insan görüntüleri çok beğendiğini belirtiyor.


Tarihi ve kültürel mirasıyla her dönem ilgi uyandıran Bursa'nın geçmişine ışık tutan fotoğraf, minyatür ve gravür gibi önemli görsel kaynaklarına biri 2, diğeri ise 3 dakika olan iki ayrı film eklendi.


1896 yılından beri dünyanın çeşitli yerlerinde çekim yapan Fransız Gaumont Pathe Firması'nın arşivinden çıkan 2 film işadamı Mahmut Sabuncuoğlu tarafından Bursa Valisi Şahabettin Harput'a hediye edilmişti.



II. ABDÜLHAMİT DÖNEMİNDE ÇEKİLDİĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Yapılan ilk incelemelerde 20. yüzyılın başlarında, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit döneminde çekildiği düşünülen sessiz filmlerden 'Eski Osmanlı Başkenti Bursa' ismini taşıyan görüntülerde şehirden genel görüntüler, camiler, çeşmeler, caddeler ve su şadırvanları yer alıyor. Ayrıca görüntüde Göksu Vadisi, hamamlar ve Muradiye'nin bahçeleri yer alıyor.


'Anadolu'nun Yollarında' isimli diğer filmde ise yakıcı güneş altında Bursa'ya seyahat anlatılıyor. Yolda verilen molanın yanı sıra, tarihi Irgandı Köprüsü'nden geçiş, akarsuda camızların yıkanması, su içen insanlar, köylyü kadınlar ve çocuklar görülüyor.


Yine ulaşım araçları ile bağ ve bahçelerden çalışan insan görüntülerinin yer aldığı filmde, yeşil Bursa'nın tüm özellikleri gözleniyor. Filmde eşek üzerinde ki bir çocuğun yolculuğu ile üstündeki binicisi ile Nilüfer suyu içinde su içen at görülüyor.


Görüntüler Ankara'ya tayini çıkan önceki Vali Şahabettin Harput tarafından işadamı Mahmut Sabuncuoğlu'dan alınarak Valilik resmi sitesine eklendi.


Görüntülerin Bursa'nın ilk filmi olabileceğini belirten Harput, kentin o yıllardaki doğal hali ve yaşam biçiminden kesitlerin yer aldığı filmlerin çok değerli olduğunu belirtmişti.



http://www.zamanfransa.com/haber/kultur-sanat/sinema/bursa-nin-ilk-filmine-buyuk-ilgi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder