Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, evde beslenen kedi ve köpek gibi evcil hayvanların alerjiye neden olabileceğini söyledi. Tabak, "Evinizde beslediğiniz hayvanı mümkün olduğunca sık yıkayarak üzerindeki alerjik maddeyi uzaklaştırabilirsiniz" dedi.
Prof. Dr. Yonca Tabak, evcil hayvanların alerji geliştirmesinin önemli bir sorun olduğunu belirtti. Alerji yapan maddeden uzak durmanın tedavinin esasını oluşturduğuna dikkat çeken Tabak, evde beslenilen hayvanların sık yıkanması gerektiğinin altını çizdi.
Özellikle çocukların alerjik reaksiyon göstermesi durumunda evcil hayvanın evden uzaklaştırılması gerektiğini söyleyen Tabak, "Alerjik reaksiyonun genellikle hayvanın salya ve idrar gibi atıklarına karşı gelişiyor. Hayvan tüyü bu maddeler için sadece bir taşıyıcı rol üstlenir. Bu durumun hayvanın tüyünün uzunluğu ile ilgisi yoktur. Özellikle kedi alerjeni çok kalıcı ve bulaşıcı bir maddedir. Bu alerjen hayvanla aynı evi paylaşan insanların kıyafetleri ile ortak yaşanan okul, işyeri gibi birçok alana taşınabilmektedir. Evcil hayvan beslenmediği halde birçok evde kedi alerjeni olduğu gözlenmektedir. Dolayısıyla evinde kedi besleyen bir sınıf arkadaşı olan bir çocukta da alerji belirtileri görülebilmektedir" ifadelerini kullandı.
Evcil hayvan evden uzaklaştırılsa da etkisinin hemen gitmediğine değinen Tabak, "Çok kalıcı olabilen kedi alerjeni kedi evden uzaklaştırılsa bile 20 hafta halıda var olmaya devam etmektedir. Koltuklarda ise 5 yıl kalmaktadır. Bu nedenle alerjiden tam korunmak pek mümkün olamayabilir. Böyle durumlarda aşı tedavisine başvurmak gerekir. Aşı tedavisi dil altı damla yöntemiyle yapıldığında 3-5 yıllık bir sürede vücut hayvan alerjenine yanıt vermez duruma gelmektedir." diye konuştu.
http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/evcil-hayvanlar-alerjiye-neden-olabilir.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder