28 Ağustos 2013 Çarşamba

Türk TIR şoförlerinden Avusturya eylemi

Türk TIR şoförlerinden Avusturya eylemi


Avusturya’dan geçerek Almanya ve diğer ülkelere gidilebilecek güzergah sayısının üçten ikiye düşürülmesi sonucu büyük sıkıntılar yaşayan Türk TIR sürücüleri, transit geçiş haklarının kısıtlanmasını protesto etti.




Türk TIR sürücüleri, transit geçiş konusundaki sıkıntılarını dile getirmek için Avusturya’da eylem yaptı. Eylemde, Türk araçlarının Avusturya üzerinden transit geçiş haklarının kısıtlanması protesto edildi. 25 TIR şoförü ile birlikte UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ve UND AB Uzmanı Can Baydarol’un ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaretten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Öztanyel’in katıldığı eylemde bir de basın bildirisi okundu.



BASIN BİLDİRİSİ OKUNDU

Şeneri’in okuduğu basın bildirisinde, ‘Bu etkinliklerin temel amacı, yıllardır süregelen ve Türk araçlarının Avusturya üzerinden transit geçiş haklarının kısıtlanmasının kaldırılmasına ilişkin farkındalık yaratılmasıdır. 2012 yılı sonunda Szeged (Macaristan)-Wels (Avusturya) Ro-La hattının kapanması ile Avusturya’dan geçerek Almanya ve ardı ülkelere gidilebilecek güzergah sayısı üçten ikiye düştü. Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya-Almanya güzergahını kullanan yıllık 25.000 Türk aracına Macaristan’dan geçebilseler dahi Avusturya kapıları kapandı. Dünya Ticaret Örgütü ve Gümrük Birliği kurallarına uygun olmayan bu transit geçiş kısıtlaması artık Türk taşımacıları için kabul edilemez noktadadırç’ denildi.


TIR şoförleri Avusturya’nın uyguladığı transit geçiş konusundaki sıkıntılarını şöyle dile getirdiler;


Salih Doğan, ‘ 9 Yıldır bu sektördeyim ve en büyük sıkıntılarımızın başında transit geçişler var. İlk önce araçlarınız çevereyi kirletiyor dediler. Şu anda Euro 5 araçlarımız var. Karbonmomoksitli yakıt oranlarımız daha düşük. Buna rağmen bize trene bineceksiniz, buradan geçemezsiniz gibi engeller çıkartıyorlar. Bu nedenle ihracatçı firmaların malları Avusturtya sınırında günlerce bekletiliyor. Müşterimize söz verdiğimiz zamanlarda mallarını teslim edemiyroruz. Sadece 360 kilometrelik bir mesafeyi 9-10 gün içerisinde geçebiliyoruz. Büyük sıkıntılar yaşıyoruz.’ diye konuştu.



http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/turk-tir-soforlerinden-avusturya-eylemi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder