30 Nisan 2014 Çarşamba

Almanya’dan sert tepki: Türkiye, AB’ye ait değil

Almanya’dan sert tepki: Türkiye, AB’ye ait değil


Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a yönelik, “Kendini hâlâ papaz zannediyor.” çıkışı ile havuz medyasının ‘paralel imam’ ilanına Almanya’dan çok sert karşılık geldi.




Federal Meclis Başkan Vekili ve Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth, Başbakan Erdoğan’ı demokrasi konusunda uyardı. “Korkarım Tayyip Erdoğan, istikrarı baskı ile eşdeğer tutuyor.” ifadelerini kullandı. AP Başkanı Martin Schulz da, Erdoğan’ın geçmiş yıllarda yürürlüğe koyduğu reformlardan geriye döndüğünün altını çizdi. Schulz, “Mevcut durumda Türkiye, AB’ye dâhil edilmeye ehil bir ülke değil.” dedi. Erdoğan’ın ötekileştirici söylemlerde bulunmasının doğru olmadığını sözlerine ekledi.


Bavyera Eyaleti’nin Avrupa Bakanı Beate Merk ise Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Gauck’a yönelik sözlerini sert bir dille eleştirdi. Merk, “Hukuk prensipleri, kuvvetler ayrılığı, sansür yasağı özgürlükçü demokrasilerin temel ilkeleridir. Bu değerlere saygı göstermemek Avrupa’ya kapıyı tam bir niyetle ve sesli bir patırtıyla kapamaktır. Eğer Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gauck’un açık sözlerini şimdi aşağılayarak atıyorsa, kendisinin ve politikasının maskesini ikinci kez çıkarmaktadır.” ifadelerini kullandı.


Almanya’nın saygın gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung’dan Reinhard Müller, yorumunda, “Eğer bir Alman devlet başkanı, AB adayı ülkede hâlâ kuvvetler ayrılığı işliyor mu, hükümet yargı kararlarına müdahale ediyor mu diye soruyorsa, bu uluslararası ilişkilerde kabaca bir tokattır.” dedi. Gauck’un Türkiye’deki demokrasi ve hukuk ilkesi konusunda ‘şok geçirdiğini’ belirtti. Müller, “Avrupa’da insan hakları ve kuvvetler ayrılığı ilkesi çoktan artık iç mesele olmaktan çıkmıştır. Türkiye, elbette mevcut durumu ile Avrupa’ya ait değil.” yorumunda bulundu.



http://ift.tt/1mboG1Y

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder