28 Nisan 2014 Pazartesi

Yurtdışında oy Kullanma hakkından sonra şimdi de Yurtdışı Milletvekilliği yasa tasarısı yolda

Yurtdışında oy Kullanma hakkından sonra şimdi de Yurtdışı Milletvekilliği yasa tasarısı yolda


AK Parti Dışilişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Yurtdışı Milletvekilliği"ni öneren yasa teklifini hazırlayarak, Ak Parti Grup Başkanlığı'na sundu.




Yurtdışında oy kullanma kakkının ardından, yurtdışında yaşayan Türkleri temsil edecek "Yurtdışı Milletvekilliği" kontenjanı oluşturulması yönelik de çalışmalar devam ediyor. AK Parti Dışilişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk bu yönde "Milletvekili Seçimi Kanunu"nda değişiklik yapılması amacıyla hazırladığı teklifini, Ak Parti Grup Başkanlığı'na sundu.


Külünk'ün, teklifinde, yurtdışında yaşayan ve yurtdışı seçim kurulunca oluşturulan seçmen kaydına göre, yurtdışında oy kullanan seçmenler için "yurtdışı milletvekilliği" tanımlandı.


Teklifte mevcut milletvekili sayısının yurtdışında yaşayan Türkleri temsil edecek vekillerle birlikte 560'ı bulacağını belirtildi. Bu sayının yurtdışında 3 milyon seçmen olduğu varsayılarak hesaplandığı ve 10 yurtdışı milletvekilinin her birinine 300 bin seçmeni temsil etmesi açısından makul oran olarak kabul edildiği belirtildi.


Teklifle ilgili konuşan Külünk, “Yurtdışındaki vatandaşımızı, İstanbul, İzmir, Konya gibi milletvekili sayısının çok olduğu yerlere değil, bizatihi yaşadıkları Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, Hollanda'dan seçilsin, yurtdışı bölgesi olsun.” dedi.



http://ift.tt/1nVhtV0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder