16 Nisan 2014 Çarşamba

Snowden’ın sızdırdığı belgeleri yazan 2 gazeteye Pulitzer ödülü

Snowden’ın sızdırdığı belgeleri yazan 2 gazeteye Pulitzer ödülü


NSA eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı bilgileri, çekinmeksizin kamuoyu ile paylaşan gazeteler prestijli ödülün sahibi oldu. Snowden, “Bunu, cesur gazetecilere borçluyuz.” dedi.




ABD’nin en saygın ödülleri arasında yer alan Pulitzer’in bu yılki kazananları belli oldu. ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın ABD’ye ait gizli belgeleri yayımlayan The Guardian ve Washington Post gazeteleri ödüle layık görüldü.


Pulitzer ödülünü kazanan yayın kuruluşları ve gazeteciler, New York’ta Columbia Üniversitesi’nde düzenlenen törenle açıklandı. Washington Post ve İngiliz The Guardian gazeteleri, ‘kamu hizmeti’ dalında Pulitzer ödülü kazandı. Snowden’ın sızdırdığı bilgileri, çekinmeksizin kamuoyu ile paylaşan gazeteler prestijli ödülün sahibi oldu. Pulitzer ödülü komitesi, Guardian gazetesinin haberleriyle, ‘güvenlik ve özel hayat konusunda, hükümet ile halk arasındaki ilişkinin tartışmaya açılmasına yardımcı olduğunu’ söyledi. Komite, Washington Post gazetesinde yer alan haberler için de “ifşaatların, ulusal güvenlik konusunda nasıl daha geniş bir çerçeveye yerleştiğini halkın anlamasına yardımcı olan güvenilir ve güçlü haberler.” değerlendirmesini yaptı.


The Guardian gazetesinde yayımlanan açıklamasında Snowden da ödül için, “Halkın, hükümette bir rolü olduğuna inananların haklı çıktığının göstergesidir.” ifadesini kullandı. Snowden, “Bunu, cesur muhabirlere ve korkuyla gözdağı verilmesine rağmen çalışmalarına devam eden gazetecilere borçluyuz.” dedi. ABD’de ‘casuslukla’ suçlanan Snowden Rusya’ya iltica etmişti.


‘Son dakika haberciliği’ ödülü Boston Globe çalışanlarına, ‘Araştırmacı Gazetecilik’ ödülü Chris Hamby’ye, ‘Yerel Yayıncılık’ ödülü Tampa Bay Times’tan Will Hobson ve Michael LaForgia’ya, ‘Ulusal Yayıncılık’ ödülü The Gazette’den David Philipps’e, ‘Uluslararası Yayıncılık’ ödülü de Reuters’dan Jason Szep ve Andrew R.C. Marshall’a verildi.



http://ift.tt/1mbIQKl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder