25 Nisan 2014 Cuma

Haşim Kılıç'ın konuşmasına tepkiler

Haşim Kılıç'ın konuşmasına tepkiler


Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 52. Kuruluş Yıldönümü Töreni'nde yaptığı konuşma gündemi değiştirdi. Gazeteciler ve siyasiler, Haşim Kılıç'ın açıklamalarını değerlendirdi.




CHP'Lİ ENGİN ALTAY: AYM BAŞKANI CÜBBESİ İLE DERS VERMİŞTİR



CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi Başkanı (AYM) Haşim Kılıç'ın bugün yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Altay, "Anayasa Mahkemesi Başkanı yargının feryadı olarak cübbesini çıkarmamıştır, cübbesi ile ders vermiştir." dedi.


Altay, "Anayasa Mahkemesi Başkanının açıklamaları yargının feryadıdır, cübbesini çıkarmamıştır, cübbesi ile ders vermiştir. Bugüne kadar bizim parlamentoda söylediklerimizi yargının en yüksek makamından duymak bizim ne kadar haklı olduğumuzun, hukukun üstünlüğüne herkesin saygı göstermesinin ne kadar gerekli olduğunun açık bir ifadesi olmuştur." ifadelerini kullandı.


MHP'Lİ YENİÇERİ: BU SÖZLER DOĞRU SÖZLER



Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı açıklamaları değerlendiren MHP Ankara Milletvekili Özcan, "Doğruya doğru, bu sözler doğru sözler, ciddi eleştirilerdir. Yarından itibaren Haşim Kılıç ile ilgili linç kampanyası başlatılacaktır. Paralel yapı yerine AYM'yi koyacaktırlar." dedi.


Yeniçeri, "Bu çok gecikmiş bir çıkış. Haşim Kılıç sağduyulu ve hukuk devletinin ilkelerine uygun bir açıklama yapmıştır. Satır aralarında Türkiye'de ciddi biçimde hukuk devletinin ve yargının partilileştirildiğini, kişiselleştirildiğini ifade ediyor ve yargının vicdanını işgal edildiğinden söz ediyor, bu ciddi bir tespittir." diye konuştu.


Haşim Kılıç'ın muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin bir soruya üzerine Yeniçeri, şunları söyledi: "Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi başkanıdır, Anayasa Mahkemesi başkanı olarak kalacaktır ve kalmalıdır. MHP ve CHP zamanı geldiğinde adaylarını kamuoyuna çıkaracak. Bir hukuk adamının vicdanından gelen çığlıktır. Doğruya doğru, bu sözler doğru sözler, ciddi eleştirilerdir. Yarından itibaren Haşim Kılıç ile ilgili linç kampanyası başlatılacaktır. Paralel yapı yerine AYM'yi koyacaktırlar."


DEMİRTAŞ: KILIÇ SÖYLEMESİ GEREKENİ SÖYLEMİŞTİR



BDP Genel Başkanı Demirtaş "Anayasa Mahkemesi Başkanı söylemesi gerekeni söylemiştir. Asıl sıkıntılı söylemler Başbakan'ın AYM Başkanı ve üyelerine karşı kullandığı söylemlerdir."


BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bugün yaptığı konuşmayı şöyle değerlendirdi.


"Bana kalırsa Anayasa Mahkemesi sayın başkanı, bir hukukçu ve bir yüksek yargının başkanı olarak söylemesi gerekenleri söylemiştir. Asıl sıkıntılı söylemler Başbakan'ın AYM Başkanı ve üyelerine karşı kullandığı söylemlerdir. Bir başbakan AYM'nin aldığı bir karara hakaret vari küçültecek şekilde zan altında bırakamaz. Hesabına geldiği bütün mahkeme kararlarını alkışlarken hesabına gelmeyen siyasi çıkarlarına denk düşmeyen mahkeme kararlarını yerden yere vurabiliyor. Hatta gayri milli olmak ve başka yapılarla bağlantılı olmakla suçlayabiliyor. Bu doğru bir tutum değil. AYM Başkanı'nın ortaya koyduğu tutum evrensel hukuk kriterlerinin tekrarıdır. Dolayısıyla açıklamaların önemli olduğunu düşünüyorum. Evrensel hukuk çerçevesinde hakimler kararlarıyla mesajlarıyla tabiki kendilerini savunmalı savunabilmeli."


TAHA AKYOL: TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA BİR MANİFESTO KONUŞMASIDIR



Hukukçu-yazar Taha Akyol, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın konuşmasını, "Hukuk tarihimizde evrensel hukuka en çok vurgu yapılan konuşmayı dinlemiş olduk. Temel hak ve özgürlükler konusunda bir manifesto konuşmasıdır." dedi.


Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kuruluş yıldönümü etkinliği sonrası çıkışta Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine açıklama yapan Taha Akyol, Mahkeme Başkanı Kılıç'ın konuşmasındaki en dikkat çekici unsurun evrensel hukuka yaptığı referans olduğunu kaydetti.


Akyol, "Bizim hukuk tarihimizde evrensel hukuka en çok vurgu yapılan konuşmayı dinlemiş olduk. Söylediği özetle şu; evrensel hukuka uygun hareket edilirse, yani yasama organı evrensel hukuka uygun hareket ederse, yürütme ve yargı organı, evrensel hukuku uygun hareket ederse, hukuki güvenlik olur ve toplumda huzur olur. Özgürlükleri kısıtlamaya, insanlara baskı yapmaya kalkarsanız, o zaman evrensel hukuka karşı gelmiş olursunuz. Bu bakımdan toplumda da huzur kalmaz." değerlendirmesini yaptı.



http://ift.tt/1htn9EP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder