16 Nisan 2014 Çarşamba

Bahar mevsimi, alerjik hastalıkları ortaya çıkarıyor

Bahar mevsimi, alerjik hastalıkları ortaya çıkarıyor


Bahar aylarıyla birlikte artan alerji vakaları, çocuklardan yetişkinlere kadar birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Alerjik ortamlardan uzak durmayı tavsiye eden uzmanlar, temiz hava sirkülasyonu ve ev akarlarına karşı da klima bakımı yapılmasını öneriyor.




Bahar mevsiminin gelmesiyle dönemsel alerjiler de artış gösterdi. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun, bunun nedeninin baharda ortaya çıkan alerjik polenler olduğunu belirtiyor. Testlerle kişilerin alerjilerinin tespit edilebildiğini ve aşı takvimi belirlendiğini kaydeden Sağun, “Her bahar mevsiminde ne kadar korunursa korunsun gözde yanma, burunda akıntı ve kaşıntı, hapşırık gibi alerjik belirtiler gösteren kişilere mart ayının başından haziranın sonuna kadar alerjik reaksiyonlara karşı burun spreyi veriyoruz. Eğer burun spreyi yeterli olmazsa da alerji hapı başlatıyoruz.’’ diyor.


Her insanın her şeye karşı alerjik reaksiyon verebileceğini kaydeden uzman, en sık karşılaşılan alerjilerin ise bahar döneminde çıkan polenler olduğunu belirtiyor. “Polenler yapı itibarıyla alerjik oldukları için insanlar üzerinde de etkili bir alerjendir.” diyen Ömer Faruk Sağun, “Bahar mevsiminde polenlerin çok olması bundan etkilenen kişi sayısının da fazla olmasına sebep oluyor.” diye konuşuyor.


Alerjilerin mevsimsel ve yıl boyu devam edenler olarak ikiye ayrıldığını belirten Sağun, “Ağaçların çiçek açmasıyla birlikte ortaya çıkan polenlere karşı alerjisi olan kişiler bu dönemde ağaçlı yerlerde bulunmaktan kaçınmalı. Bu tip kişilerin evlerinde çiçekli bitki beslememesi gerekir. Eğer hasta bahçesinde ağaç bulunan bir evde yaşıyorsa, cam açıp evi havalandırmamalı.” tavsiyesinde bulunuyor. Alerjiye neden olan sebeplerden uzak durmanın tedavi için önemli olduğunu aktaran Sağun, polene alerjisi olan kişilerin pikniğe, yeşillik alanlara gitmemesi ve kaz tüyü, yünlü, tüylü kıyafetler ve eşyaları da kullanmamasını öneriyor.


Klimaların temizlenmesi ya da değiştirilmesinin temiz hava sirkülasyonu açısından önemli olduğunu belirten uzman, şunları tavsiye ediyor: “Polenden çok ev tozu akarlarına karşı böyle bir önlem alınmalı. Biriken tozun kirli hava olarak dışarı çıkması alerjik olmayan bünyeleri bile etkileyebildiği için hassas dönemlerde etkiyi azaltmak adına böyle tedbirler alınabilir. Dışarı çıkması zorunlu olan alerji hastaları, polenlere karşı maske kullanabilir. Düzenli olarak alerjilere karşı aşılar yaptırılmalı.”



http://ift.tt/1p9mD3Y

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder