23 Nisan 2014 Çarşamba

Sınıra yakın şehirlerde bulunan kumarhaneler yuva yıkıyor

Sınıra yakın şehirlerde bulunan kumarhaneler yuva yıkıyor


Almanya'da son zamanlarda kumar makinesi işleten iş yerlerinin sayısının artması, kumar bağımlılarının da aynı oranda artacağı endişesine yol açıyor. Sınıra yakın şehirlerdebulunan çok sayıda kumarhane, Fransa ve Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli birçok aile için cidditehdit teşkil eder hale geldi. Zaman France'a konuşan Psikolog Erdinç Üstündağ, birçok Türkiye kökenli ailenin kumar bağımlılığı yüzünden yuvasının yıkıldığınıaktardı.




Kumarhanelere bağımlı çok sayıda Türk var

Almanya'nın Fransa sınırına yakın şehirlerde, yaklaşık 300’e yakın kumarhanenin olduğu biliniyor. Alman Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı rapora göre devletin kumarhanelerden elde ettiği yıllık gelir 3.3 milyar euro. Aynı rapora göre şans oyunları ve kumar bağımlılarının yüzde 40’ını göçmen kökenliler oluşturuyor. Bu sayının da çoğunluğunu Türkler oluşturuyor. Kısa yoldan “köşeyi dönme”, kolay para kazanma arzusu, işsizlik, gibi sebeplerden dolayı başlanan kumar ve şans oyunları zamanla bağımlılığa dönüşebiliyor.


Kumarhaneler Türk aileleri tehdit ediyor

Almanya'nın Kehl şehrinde bulunan Avrupa Psikoloji Merkezinin kurucusu Psikolog Erdinç Üstündağ, Türkiye kökenli ailelerin evliliklerini bitirme noktasına getiren kumar bağımlılığına dikkat çekerek, “Aile ve çevreleriyle problem yaşayanlar, bu problemlerin çözümünü kumarhanelerde bulmaya çalışıyor.” diyor.


Üstündağ, Fransa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin Almanya'nın Fransa sınırına yakın şehirlerde bulunan kumarhanelerin tehdidi altında olduğunu sözlerine ekleyerek, “Son yıllarda özellikle Kehl, Offenburg, Freiburg gibi şehirlerde, bulunan kumarhanelere akın eden Türkler, kumar makinelerinin başında ocaklarını söndürüyor.” şeklinde konuşuyor.


Kumar bağımlılığın kaynağının aile içi sorunlar ve çevresel etkenler olduğunu ifade eden Üstündağ, “Tabi burada cevap bulunması gereken sorular var. Bir taraftan ‘5 euro bile israf edilmesin’ diye uğraşılırken diğer taraftan neden insanlar 1000 euro’sunu bir makineye teslim eder?” diyor ve devam ediyor: "Bazı problemler var, insanlar ya aileleriyle ya da çevreleriyle problemler yaşıyor. Bu problemlerin çözümünü kumarhanelerde bulmaya çalışanlar var. Manevi yönden eksiklikler de bunu tetikliyor. Neticede, bu durumdan en fazla etkilenenler, aileler ve çocuklar oluyor. Avrupa’da ne yazık ki aile sorunları artıyor. Kumar bağımlılığı gibi aile yapısını derinden etkileyen problemler artık birçok ailenin gündemine oturmuş durumda."


Kolay para kazanma isteği en büyük tehdit

Uzmanlar şans oyunlarına yönelmenin en önemli faktörlerin işsizlik olduğuna dikkat çekerken, kolay para kazanma isteği de kumar bağımlılığını tetiklediğinin altını çiziyor. Yetkililer şans oyunlarına eğilimli olanları uyararak “Kumarhane sahipleri kira, personel ve diğer maliyetleri üstleniyor. Bir de kar etme durumundalar. Oyun oynayanlar kazandıklarını mutlaka tekrar kaybeder. Çünkü kazandığında bir daha kazanma isteğiyle oynamaya devam eder Bazen de kaybettiğini yeniden kazanma umuduyla oynamayı sürdürür ve çoğu zaman da daha büyük miktar paralar yitirir. Bu bir döngü olarak sürer ve oynayanlarda bağımlılık, dolayısıyla bir hastalık durumu yaratır.” diyor.



http://ift.tt/1mysknQ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder