22 Nisan 2014 Salı

Suriye’de kaçırılan Fransız gazeteciler serbest

Suriye’de kaçırılan Fransız gazeteciler serbest


Haziran ayında Suriye'de kaçırılan dört Fransız gazeteci, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde sınırda devriye gezen askerler tarafından gözleri ve elleri bağlı bir şekilde bulundu.




El Kaide bağlantılı IŞİD güçlerinin elinden kurtulan ve başka bir grup tarafından sınıra bırakıldığı ileri sürülen Fransız gazeteciler Nikolas Henin (38), Pierre Torres (29), Edouard Elias (22) ile Didier François (54) Türk askerleri tarafından güvenli bölgeye alındı. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 10 aydır Suriye'de tutulan gazeteciler, önceki gece Akçakale yakınlarında bir bölgeye getirildi. Kaçakçı olduklarından şüphelendikleri gazetecilerin gözlerinin kapalı olduğunu ve Fransızca konuştuklarını fark eden askerler, üstlerini bilgilendirdi.


Sınır hattına gelen üst düzey askerler, elleri ve gözleri kapalı olan kişilerin Suriye'de kaçırılan gazeteciler olduğunu belirleyince, gazetecileri güvenli bölgeye aldı. Sağlık kontrolü için Akçakale Devlet Hastanesi'ne götürülen, saç ve sakallarının uzadığı görülen gazetecilerin İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ilk ifadeleri alındı. İfadelerinde fotoğraf makinesi ve kameralarına el konulduğunu söyleyen Fransız gazeteciler, bulundukları Fransız yetkililere bildirildikten sonra Yabancılar Şubesi'ne getirildi. Fransız gazeteciler, işlemlerinin tamamlanmasının ardından kente gelen Fransa Konsolosluğu görevlilerine teslim edildi. Gazetecilerin bulunması üzerine bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, gazetecilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.


Gazetecilerden Europe 1 radyosu için çalışan tecrübeli savaş muhabiri Didier François ile fotomuhabir Edouard Elias, haziran ayı başlarında Halep'e giderken kaçırılmış, Le Point dergisi muhabiri Nikolas Henin ve Arte televizyonu için çalışan Pierre Torres aynı ayın sonlarında kaybolmuştu. Fransız gazetecilerin Suriye'de kaçırılmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault, gazetecilerin kaçırıldığını doğrulamış ve serbest bırakılmalarını istemişti.



http://ift.tt/1ibNJxR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder