2 Ağustos 2013 Cuma

Dikkat! Fazla tatlı, bayramı zehir etmesin

Dikkat! Fazla tatlı, bayramı zehir etmesin


Ramazan Bayramı'nda aşırıya kaçılarak yenen yiyeceklerin ani kilo artışlarına sebep olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, bayram öncesi beslenme konusunda ipuçları verdi. Henüz rutin yemek yeme düzenine geçilmediği için bayram tatilinde beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Uzel, "Bayramda aşırı yiyecek tüketerek sağlığınızı riske atmayın." dedi.




Ramazan Bayramı'nda beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Aşkın, "Ramazan boyunca oruç tutanlar, beslenme düzeninin değişmesi ve günlük öğün sayısının düşmesi nedeniyle normal beslenme düzenlerine kavuşmalarıyla bir anda eskisinden de fazla yeme eğiliminde olurlar. Bu durumda kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra kesesi hastalıkları, eklem hastalıkları, âdet düzensizlikleri, hattâ kısırlık gibi rahatsızlıkları belirginleşmektedir. Vücut ağırlığı değişmemiş olsa bile vücut yağ oranının arttığı riskli bir dönem geride bırakılmıştır. Bu nedenle bayramı beslenme konusunda bir çeşit sınav gibi değerlendirirseniz, aşırı yiyecek tüketerek sağlığınızı riske atmamış olursunuz." şeklinde konuştu.



NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ramazan ayı boyunca metabolizmanın yavaşladığının, bu sebeple ardından gelen bayramda yenen tatlıların vücutta yağ olarak depolandığının altını çizen Ruhan Aşkın Uzel, dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: "Bayramın yaz aylarına denk gelmesi, bizlere alternatif tatlı tüketimi sunmaktadır. Şekerlemeler yerine mevsim meyvelerinin tercih edilmesi, diyabet ve obezite hastalarının yararına olacaktır. Şeker ve şeker içeren çikolata, hazır meyve suları, gazlı içecekler, tatlılar gibi besinlerden kaçının. Bu tür besinler, kana hemen ve tamamen karışır. Vücut, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez ve bu durumda bir kısım glikozu vücut yağına çevirir. İnsülinle kan şekeri düşer ve tekrar tatlı yeme isteği doğar, dolayısıyla beslenme süreci kısır bir döngüye girer. Mutlaka en az üç öğün yemek yenmeli, kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş yemekler yavaş yavaş yenmeli ve çok iyi çiğnenmelidir. Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde yaklaşık iki üç litre su tüketilmelidir. Kafeinin fazla tüketilmemesi için günlük çay ve kahve tüketimi üç fincanı geçmemelidir. Alkollü ve gazlı içecekler yerine ayran, limonata, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler tercih edilmelidir."



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/dikkat-fazla-tatli-bayrami-zahie-etmesin.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder