Türk asıllı Fransız Hukukçular Birliği (AJFT) Paris'te “Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler ve hukuki perspektifler” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansa, akademisyenler Hüseyin Sevim ve Nicolas Monceau'nun yanı sıra Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu hukuk danışmanı Selçuk Demir katıldı.
Yarım gün süren konferansta,hukuki ve tarihi boyutlarıyla Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkiler ele alındı. Perpignan üniversitesinde öğretim üyesi olan Hüseyin Sevim, 1993 ve 2003 yılları arasındaki Türkiye'nin Avrupa politikasını değerlendirerek, başta AB ile Türkiye arasında ekonomik bağların güçlendirildiğini, daha sonra ise politik münasebetlere ağırlık verildiğini kaydetti.
Grenoble Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olan Nicolas Monceau geçmişe kıyasla Avrupalı yöneticilerin vatandaşlarının Avrupa Birliği'nin genişlemesihususundaki düşüncelerini önemsediklerini kaydederek, AB genelinde hakim olan Türkiye karşıtlığının genişleme sürecinin önündeki en büyük engel olduğunu aktardı. Monceau, AB vatandaşlarının, Türkiye'nin kalabalık nüfusundan, dini ve kültürel farklılıklarından çekindiklerini kaydetti. Monceau, Türk kamuoyunda da son yıllarda Avrupa Birliği'ne bakışının değiştiğini ve Türkiye'de de AB karşıtı seslerin yükselmeye başladığını ifade etti.
Avukat Selçuk Demir ise, 1963'te imzalanan Ankara Anlaşmaması'nın yürürlüğe girmesine rağmen bir türlü uygulanamadığını belirtti. "1973'te imzalanan ek protokole ve Avrupa Birliği Mahkemesi'nin kararlarına rağmen, Türk vatandaşlarının hak ettikleri kazanımlar hasır altı ediliyor" dedi. Konferans, program bitiminde verilen kokteylle son buldu.
http://ift.tt/1pE9ZHe
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder