10 Eylül 2014 Çarşamba

Bank Asya'ya yapılan Türkiye'ye yapılır

Bank Asya'ya yapılan Türkiye'ye yapılır


Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, 9 aydır sistematik bir saldırı altında kalmalarına rağmen bankanın yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi. WSJ Türkiye’ye konuşan Beyaz, Bank Asya’nın BDDK tarafından 70’inci madde kapsamına alındığı yönündeki haberlerin bankacılık tarihinde görülmediğini belirtti. Bank Asya’nın 185 ortaklı ve yüzde 54’ü halka açık bir yapı olduğunu hatırlatan Beyaz, “Bank Asya’ya yapılan Türkiye’ye yapılır. Burada söz konusu olan Türkiye ekonomisidir.” ifadesini kullandı.




Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, son aylarda haklarında sistematik bir saldırı olduğunu söyledi. Wall Street Journal Türkiye’ye konuşan Beyaz, buna karşın bankanın yükümlülüklerini yerine getirebildiğini, sermaye yeterlilik rasyolarının yüzde 17 olduğunu belirtti: “Her haber çıktığında insanlar endişeleniyor. Bu kadar saldırıya rağmen sağduyumuzu koruyoruz. Otoritelerden bu haberlere karşı harekete geçmelerini bekliyoruz. Bankacılık güven ve itibar üzerine kuruludur. Bunun ikisiyle de oynanıyor.” Bank Asya’nın, ‘Cemaat’in bankası’ olarak algılanmaması gerektiğini, 185 ortaklı ve yüzde 54’ü halka açık bir yapı olduğunu söyleyen Beyaz, “Bu nedenle Bank Asya’ya yapılan Türkiye’ye yapılır. Söz konusu olan Türkiye ekonomisidir.” dedi.


Bankanın yakından denetlendiğini söyleyen Beyaz, 9 BDDK yetkilisinin bankayı halihazırda denetlediğini, bu rakamın diğer ekonomi kurumları ile birlikte zaman zaman 30’a kadar çıktığını kaydetti. Qatar Islamic Bank (QIB) ile yapılan ortaklık görüşmelerinin neden sonuçlanamadığı hakkında da konuşan Beyaz, QIB ile yapılan görüşmelerin BDDK’nın isteği ile sonlandırıldığını açıkladı. “QIB ile mart ayında görüşmelere başladık. Uzun süredir Türkiye’deki otoriteler de Bank Asya’nın bir stratejik ortak almasını bize tavsiye ediyordu.” diyen Beyaz, “Bizimle ilgilenen QIB buraya gelip BDDK ile görüştü. Olumlu yanıt alınca ardından bizimle görüşmelere başladılar. Hisselerin çoğunluğunu ya da tamamını almak için münhasırlık anlaşması imzaladık. 6 aylık bir süre verdik. BDDK bu görüşmelerin uzun süreceğini, bunun yerine Ziraat Bankası ile görüşme yapmamızı istedi. Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da bu yönde açıklamaları oldu. Biz de QIB ile anlaşmamızı tek taraflı olarak sonlandırdık. QIB istemeyerek bunu onayladı. Ardından Ziraat Bankası’ndan bir teklif gelmesini bekledik. Ancak bir teklif gelmedi. Dolayısıyla bizim QIB ile yapacağımız iş de bozuldu. Bu olsun istemezdik.” Bank Asya’nın borsada işlem gören hisseleri son aylarda banka hakkında çıkan haberlerin ardından 7 Ağustos’ta işleme kapatılmıştı. Beyaz, bu kararı anlamadıklarını belirterek, Borsa İstanbul’a konuya ilişkin yazı yazarak hisselerin işleme açılmasını istediklerini söyledi.



http://ift.tt/YvTHZ3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder