24 Eylül 2014 Çarşamba

Tükiye'nin Fransa'ya iade ettiği 3 terör şüphelisi ülkeyi karıştırdı

Tükiye'nin Fransa'ya iade ettiği 3 terör şüphelisi ülkeyi karıştırdı


Türkiye'nin Fransa'ya iade ettiği ve Fransa İç İstihbarat Birimi (DGSI) tarafından uzun süredir takip edildiği belirtilen 3 terör şüphelisinin Marsilya Havaalanı'ndan hiçbir engele takılmadan Fransa'ya giriş yapmasının yankıları sürüyor.




Muhalefet partileri hükümeti amatörlükle suçlarken konuyla ilgili derhal soruşturma açılması çağrısında bulundu.


Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) Genel Başkan Adayı Bruno Le Maire, meselenin çok üzücü olduğunu vurgulayarak derhal soruşturma açılması gerektiğini söyledi. Le Maire, Ulusal Polis Genel Müfettişliği'nin olayda kimlerin ihmali olduğunu yapacağı incelemeyle ortaya çıkarması gerektiğini ifade etti. Nice Belediye Başkanı ve UMP Nice Milletvekili Christian Estrosi ise 3 şüphelinin Fransa'yı dünyaya maskara ettiğini savunarak, "Bu hükümet, aciz bir hükümet." ifadelerini kullandı. Estrosi, "Uçaklarını Irak'a gönder ama kendi sınırlarını kontrol edeme. Savaş Fransa'da: Irak ve İsrail'deki kadar 'cihatçı' Fransa'da" ifadelerini kullandı.


Fransa'daki aşırı sağ parti Ulusal Cephe'den (FN) yapılan açıklamada ise 3 terör şüphelisinin Marsilya Havaalanı'ndan ellerini kollarını sallayarak çıkmasının hükümetin olağanüstü amatörlüğünden kaynaklandığı dile getirildi. Başbakanın bu vahim olayla ilgili tatmin edici açıklama yapmasının zorunlu olduğu kaydedildi.


İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Fransa İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Fransa'ya iade ettiği 3 terör şüphelisinin Marsilya Havaalanı'ndan, güvenlik aramasına takılmadan Fransa'ya giriş yapmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 3 şüphelinin Fransa'ya giriş yapmasının sebebini belirlemek üzere idari soruşturma açılması talimatı verdiğini kaydetti.


Bu arada 3 terör şüphelisinin bugün öğle saatlerinde Fransa'nın güneyinde yer alan Caylar'da güvenlik kuvvetlerine teslim oldukları ifade edildi. Suriye'de cihada katılmakla suçlanan üç kişinin Terörle Mücadele Savcılığı tarafından sorgulanacağı aktarıldı.


Olay, Fransız haber kanalı İ-Tele'nin Türkiye'nin sınır dışı ettiği 3 terör şüphelisinin dün öğle saatlerinde Paris Orly Havaalanı'nda gözaltına alındığını duyurmasıyla gündeme geldi. Fransa İçişleri Bakanlığı ilk başta 3 terör şüphelisinin yakalandığı bilgisini doğrularken, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada ise Türk polisinin, şüphelileri Fransız polisine haber verdiği Paris yerine Marsilya'ya göndermesi nedeniyle yakalanamadıklarını savundu. Açıklamada, Türk polisinin bu değişiklikten Fransız polisini, uçak Fransa'ya vardıktan sonra haberdar ettiğini iddia edildi.


3 şüphelinin Marsilya Havaalanı'ndan hiçbir engele takılmadan dışarı çıkabilmesini ise bozuk olan elektronik pasaport kontrol sisteminden kaynaklandığı ileri sürüldü.



http://ift.tt/1Cgy39q

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder