10 Eylül 2014 Çarşamba

Ebola'nın tedavisi bulundu mu? Ebola virüsü nedir?

Ebola'nın tedavisi bulundu mu? Ebola virüsü nedir?


Ebola bütün dünyada yüzlerce ölüme sebep oldu. Ebola'nın tedavisi üzerine yapılan çalışmalar devam ederken, sevindirici haber ABD'den geldi. Ebola için geliştirilen aşının maymunlarda etkili sonuç vermesi üzerine ilaç Amerika'da insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Ebola nedir? Ebola virüsü nedir? Ebola nasıl bulaşır? Ebola’nın tedavisi nedir? Ebola hangi ülkelerde görülüyor? Bütün bu soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.




Ebola için geliştirilen aşının maymunlarda etkili sonuç vermesi üzerine ilaç Amerika'da insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Bilim adamları Ebola virüsüne karşı maymunlar üzerinde uzun vadeli bağışıklık sistemini geliştiren ilacın, İngiltere ve Afrika'da da deneneceğini söyledi. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, Ebola'ya karşı bağışıklığın "en az 10 ay" süreceği belirtildi. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) ve ilaç firması GlaxoSmithKline tarafından geliştirilen Ebola ilacı umut vermesi üzerine, birçok yerde deneneceği ifade edildi. Ebola virüsü taşıyan 4 makak maymununun, ilacın etkisi ile 5 hafta sonra hayatta kalması önemli bir başarı olarak kaydedildi. Daha önce Amerikan üretimi ZMapp isimli ilaç, virüse yakalanmış aralarında Amerika ve Avrupalıların da bulunduğu 10 sağlık çalışanına verilmiş, 3 kişi hayatta kalmıştı.


20'DEN FAZLA SAĞLIK ÇALIŞANI EBOLA’DAN ÖLDÜ


Ölümcül Ebola virüsünden şu ana kadar 20'den fazla sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği kaydedilirken aşılarda önceliğin virüse yakalananlara tedavi eden hemşirelere verileceği söylendi. Ebola türlerinden Zaire için geliştirilen aşısının, Amerika, İngiltere'deki Oxford, Mali ve Gambiya'da ayrıca deneceği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilacın test sonuçlarının Kasım ayında açıklanacağını ve güvenli bulunması durumunda Batı Afrika'da acilen kullanılacağını duyurdu.


BM: EBOLA İÇİN 600 MİLYON DOLARA İHTİYAÇ VAR


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Ebola virüsünü kontrol altına almak ve yayılmasını engellemek adına ihtiyaç duyulan 600 milyon dolar için WHO'ya yardım çağrısında bulundu. Ebola ile mücadelede BM Çocuk Fonu (UNICEF) en son Sierre Leone'ye 48 ton koruyucu ekipman ve temel tıbbi malzeme gönderdi. UNICEF'in Ağustos başından beri bölgeye 400 bin kilodan fazla yardım gönderdiği ifade edildi.


AMERİKA ORDUSU EBOLA MÜCADELESİNE DESTEK VERECEK


ABD Başkanı Barack Obama, Pazar günü NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Ebola salgınının "ulusal güvenlik önceliği" olduğunu ve ABD ordusunun karantina merkezleri kurulması, diğer ekipmanların tedariki ve dünyanın birçok yerinden gelen sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması gibi konularda Batı Afrika'ya yardım edeceğini söyledi.


Ebola virüsü nedir? (Ebola'nın tedavisi var mı?)


Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son verilerine göre virüsten şu ana kadar 2 bin 105 insan hayatını kaybetti. Salgının en şiddetli görüldüğü Liberya'da bin 89 kişi ölürken, Gine'de 517, Sierre Leone'da 491, Nijerya'da ise 8 insan öldü. WHO ayrıca, acil önlem alınmadığı takdirde, 20 binden fazla insanın hayatını kaybedeceği konusunda uyarıda bulundu.


Ebola nedir?


Ebola, insanlarda Ebola Hastalığına (Eski adı Ebola Hemorajik Ateşi) yol açan bir virüstür. İnsanlarda ve primatlarda (enfekte maymun, goril, şempanze, meyve yarasası, orman antilobu ve kirpi gibi) sıklıkla ölüme yol açan ciddi bir hastalıktır. Ebola Virüsü Hastalığı salgın haline geldiğinde ölüm oranı %90’lara kadar çıkabilir.


Ebola hangi ülkelerde görülüyor?


Ebola Virüsü Hastalığı salgınları öncelikle tropikal ormanların yakınında bulunan Orta ve Batı Afrika’nın ücra köylerinde görülürken, şimdi ise salgın nedeniyle dünyanın pek çok ülkesine yayılmış durumda. İlk olarak 1976 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen Ebola, 2013 yılından itibaren yeniden yükselişe geçti. Şu anda Ebola’nın en sık görüldüğü ülkeler, Liberya Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti.


Ebola nasıl bulaşır?


Virüsün insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmemekle birlikte kaynağın yarasalar olduğu düşünülüyor. Çeşitlii vücut sıvılarına (kan, kusmuk, idrar, dışkı, ter) direkt temas ile virüs insandan insan bulaşıyor. Bir kez birisi hastalandığı zaman, virüsü birkaç değişik yol ile diğerlerine bulaştırabilir. Virüs insanlara ilk olarak vahşi hayvanlardan geçer ve insandan insana bulaşır. Meyve Yarasaları (Fruit Bats) Ebola Virüsünün doğal konağı olarak görülüyor.


Ebola’nın tedavisi nedir?


Hastalığın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır.


Ebola virüsü nedir?


Filoviridae (filovirüs) ailesinin 3 üyesinden biri Ebola Virüsü olup diğerleri Marburg Virüsü ve Cueva Virüsüdür. Ebola Virüsü 5 ayrı türe sahiptir:


Ebola virüsü nedir? (Ebola'nın tedavisi var mı?)


Bundibugyo Ebola Virüsü (BDBV)


Zaire Ebola Virüsü (EBOV)


Reston Ebola Virüsü (RESTV)


Sudan Ebola Virüsü (SUDV)


Taï Forest Ebola Virüsü (TAFV).



http://ift.tt/1tvtIda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder