19 Eylül 2014 Cuma

Sünnet namazlar terk edilir mi?

Sünnet namazlar terk edilir mi?


Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas) hayatı bizim için örnek. Bu gerçeği en iyi bilen sahabi efendilerimiz O’nu takip ederek yaptıklarını aynen yapmaya çalışırmış. Ancak Peygamber Efendimiz (sas) bazı durumlarda, farz olarak anlaşılmasın diye yaptığı bazı şeyleri terk edermiş.




Beş vakit namazdan önce ve sonra kılınan nâfilelerin bir kısmı, sünnet-i müekkede, bir kısmı da sünnet-i gayr-i müekkede. Müekked sünnet, Hz. Peygamber’in (sas) kılmaya devam ettiği fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla nadiren terk ettiği sünnete deniyor. Gayri müekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demek. Gayri müekked sünnetlere müstehap da deniliyor. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değil. Mazeretsiz terk edilmeleri, ‘isaet’ yani yanlış ve kusurlu bir davranış olarak kabul görüyor. Gayr-i müekked sünnetler ise mazeret olmadan da bazen terk edilebiliyor. İkindi ile yatsı namazlarından önce kılınan sünnetler, gayr-i müekked sünnet içerisinde yer alıyor. Bu duruma göre, bu sünnetlerin ara sıra kılınmamasından dolayı herhangi sakınca ve bir kınanma söz konusu olmuyor.


Bu nâfileler içinde en kuvvetlisi, sabah namazından önce kılınan iki rekât sünnet namazı. Sabah namazının sünnetinden sonra fazilet bakımından öğlenin ilk ve son sünneti, akşamın sünneti ile yatsının son sünneti geliyor. Efendimiz (sas), bu sünnetlerin kılınmasını teşvik etmiş. Sabah namazının sünneti hakkında, “Atın çiftesine maruz kalsanız da bu sünneti terk etmeyin.” buyurmuş. Peygamber Efendimiz (sas), öğle namazının ilk sünneti hakkında ise “Öğle namazının farzından önce dört rekâtı terk eden kimse şefaatime nâil olamaz.” buyuruyor.


Ayet-i kerime


Kim tövbe edip, güzel ve makbul işler yaparsa, gereğince tövbe eden işte odur. Furkan Sûresi 25/71


Hadis-i şerif


Biriniz dua ettiği zaman ‘Allah’ım! Dilersen beni bağışla’ demesin. İstemesinde samimi ve azimli olsun. Buhari, Ebu Hureyre (ra)


Haftanın duası


Allah’ım! Beni salihlerden ve lütuflar karşısında hep şükürle gerilen kullarından eyle. Bütün işlerimde intizam içinde olmayı benim için müyesser kıl. Hakkımda hayırlı olan muratlarımı gerçekleştir. Beni her türlü kötülük ve isyandan uzak, bütün salih amellere de yakın tut. Kalbimi marifet ve amel-i salih ile nurlandır. Sen şüphesiz her şeye kadir bir kudreti sonsuzsun Allah’ım! Muhyiddin İbn Arabi Hazretleri (ra)



http://ift.tt/1sAija3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder