24 Eylül 2014 Çarşamba

Fransa ve Türk polisi arasında yanlış anlaşılma sonucu 3 terör şüphelisi serbest

Fransa ve Türk polisi arasında yanlış anlaşılma sonucu 3 terör şüphelisi serbest


Türkiye'de yasal oturma haklarını ihlal ettikleri için gözaltına alınarak sınır dışı edilen 3 terör şüphelisi Fransız vatandaşı, Fransız polisine haber verilen Paris yerine Marsilya'ya gönderilmesi üzerine serbest kaldılar.




Fransız haber kanalı İ-Tele'nin Türkiye'nin sınır dışı ettiği 3 terör şüphelisinin dün öğle saatlerinde Paris Orly Havaalanı'nda gözaltına alındığını duyurması büyük yankı uyandırdı. Yayınlanan haberde gözaltına alınanların Fransa'da Yahudi okuluna saldırı düzenleyen M. Merah'ın akraba ve yakınları olduğu belirtildi.


Daha sonra Fransız medyasının, gözaltına alındığı iddia edilen kişilerin Marsilya'da serbest dolaştığını duyurması ise olaya yeni bir boyut kazandırdı. Akşam saatlerinde Fransa İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama olayın netleşmesini sağladı.


Açıklamada, 3 haftadan beri Türkiye'de idari gözetim altında tutulan Fransız vatandaşları Imad Jjebali, Gazel Maurize ve Abdelouahab El Baghdadi'nin, Türk polisi tarafından İstanbul'dan Paris'e gelen uçakla sınır dışı edilmesinin planlandığı belirtildi. Pilotların bu 3 yolcuyu polisin sınır dışı için gerekli belgeyi ibraz edemediği geçekçesiyle planlanan uçuşa almayı reddettiği, daha sonra ise şüphelilerin, Marsilya'ya giden bir sonraki uçakla Fransa'ya gönderildikleri kaydedildi. Fransa İçişleri Bakanlığı, Türk polisinin bu değişiklikten Fransız polisini uçak Fransa'ya vardıktan sonra haberdar ettiğini iddia etti. Açıklamada, terörle mücadele savcılığının bu şüpheliler hakkında yürüttüğü soruşturmanın devam ettiği vurgulandı.


Marsilya'ya inen şüphelilerin, polislerin kendilerini Paris'te Orly Havaalanı'nda beklemesinden faydalanarak hiçbir engele takılmadan pasaport kontrolünden geçtikleri belirtildi. Konuyla ilgili Le Monde gazetesine konuşan Imad Djebali'nin avukatı Pierre Dunac, ''Müvekkilim şuan Fransa'da herhangi bir tutuklama durumu söz konusu değil.'' dedi. Avukat, Djebali'nin de tam olarak ne olduğunu anlamadığını söyledi. Bu arada diğer avukat Pierre Le Bonjour ise şüphelilerin gün içerisinde Caylar Karakolu'na giderek teslim olacaklarını duyurdu.


Konuyla ilgili konuşan Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ise olayın, Türk servisleriyle iyi bir iletişimin kurulamamasından kaynaklandığını vurguladı. Bu karışıklığın Türk makamlarıyla iletişimin daha da güçlendirilmesi gerektiğini ortaya çıkardığını aktardı. Fransa iç istihbarat birimlerinin uzun yıllardır takip ettiği şüphelilerin Marsilya Havaalanı'nda hiç bir engele takılmadan çıkabilmesiyle ilgili de Drian, havaalanındaki sisteme dikkat çekerek, sistemin daha düzgün çalışması gerektiğini söyledi.


Fransız medyası, Fransa İç İstihbarat Birimi (DGSI) tarafından uzun süredir takip edilen 3 Fransız vatandaşının şubat ayında, savaşmak için Türkiye üzerinden Suriye'ye gittiklerini aktardı. Fransız medyası, 3 kişinin Suriye'de buldukları ortamın kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını, Ağustos ayında Türk polisine teslim olarak Fransa'ya iade edilmelerini istediğini yazdı.



http://ift.tt/1mQnzKC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder