23 Ocak 2014 Perşembe

Almanya'nın Saarland eyaletinde ikinci resmi dil Fransızca olacak

Almanya'nın Saarland eyaletinde ikinci resmi dil Fransızca olacak


Almanya'nın Fransa sınırında bulunan Saarland eyaleti ikinci resmi dil olarak Fransızcayı kabul etmek istediğini açıkladı.




Yaklaşık bir milyon kişinin yaşadığı eyalette halihazırda 18 bin kişi sınırın iki tarafında da çalışıyor. Fransızcanın fiili olarak konuşulduğundan hareket eden eyalette hükümeti, konuyla ilgili yasa taslağı hazırladı.


Saarbrücken yönetiminin ne kadar ciddi olduğunu gösteren taslak bile iki dilde hazırlandı. Eyaletin CDU'lu Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve SPD'li yardımcısı Anke Rehlinger, Almanya'da bir ilki gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.


Eğer eyalet yönetiminin planı gerçekleşirse, anaokulundan üniversiteye kadar her alanda Almanca ve Fransızca kullanılacak. Kiliseler, okullar, işyerleri ve resmi kurumlarda iki dillilik uygulanacak.


Aşırı borç alıında ezilen eyaletin yönetimi böylelikle Fransa'dan yatırımcı çekemeyi, Almanların da Fransa'da çalışabilmelerine olanak sağlamayı umuyor. Ayrıca iki ülke arasındaki dostluğun geliştirilmesine katkı sağlayacaklarını düşünüyor.



http://ift.tt/1egmCAd

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder