20 Ocak 2014 Pazartesi

Nükleer anlaşmaya uyan İran, uranyum zenginleştirmesini durdurdu

Nükleer anlaşmaya uyan İran, uranyum zenginleştirmesini durdurdu


İran, P5 + 1 ülkeleri (ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Çin ve Rusya) ile vardığı anlaşma gereği, çok tartışılan uranyum zenginleştirme çalışmasını durdurdu.




Reuters, Birleşmiş Milletler Atom Ajansı'nın gizli bir raporuna dayandırdığı haberinde İran'ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stoğunu seyreltmeye başladığını duyurdu.


Nükleer çalışmasının tamamen barışçıl olduğunu savunan İran, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumla atom bombası yapmaya çok yaklaşmıştı. İran, elindeki uranyumu ayrıca reaktör yakıtına dönüştürmeye de devam ediyordu.


Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran'ın, uygulanan ambargonun gevşetilmesi karşılığı imzalanan nükleer antlaşmadaki sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini kontrol noktasında anahtar bir öneme sahip.


Atom Ajansı, üye ülkelere gönderdiği raporda, "Ajans, 20 Ocak 2014 itibariyle İran'ın yüzde 5'în üzerinde uranyum zenginleştirme aktivitesini durdurduğunu teyit etmektedir." ifadelerini kullandı.


İran Devlet Televizyonu, ülkesinin Natanz ve Fordow bölgelerindeki tesislerde uranyum zenginleştirmesini durdurduğunu daha önce duyurmuştu.



http://ift.tt/Kx68vH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder