23 Ocak 2014 Perşembe

Avrupa havalimanlarında grev tehdidi

Avrupa havalimanlarında grev tehdidi


Avrupa genelinde uçuş kontrolörleri greve gitme tehdidinde bulundu. AB'nin ortak hava sahası planına karşı çıkan kule görevlileri, talepleri yerine getirilmez ise gelecek hafta Avrupa'da uçuşları durduracak.




Almanya, Fransa, İtalya başta olmak üzere Avrupa Birliği'nin "ortak AB hava sahası" planına karşı çıkan uçuş kontrolörleri, gelecek hafta greve gideceklerini duyurdu.


Almanya'da çarşamba günü "bir saatliğine" yapılması planlanan grevin ne zaman başlayacağına dair açıklamayı Uçuş Kontrolörleri Sendikası GdF, pazartesi günü yapacak.


Alman Uçuş Güvenlik Kurumu (DFS) ise konuyu Frankfurt mahkemesine taşıdı ve pazartesi günü aleyhte karar çıkartmaya çalışacak.


Eğer bu şekilde bir grev olursa, Almanya üzerindeki 10 bin uçuşun etkilenmesi bekleniyor. Ülkedeki 2 bin kadar kule görevlisi iş bırakırsa Almanya hava sahası tamamen kapalı kalacak ve hiç ir uçuş gerçekleşmeyecek.


Aynı şekilde Fransa'daki meslektaşları da gelecek hafta aralıklarla grev yapacaklarını duyurdu. İtalya'da ise çarşamba günü 4 saatlik grevden söz edildi.


Sadece bu ülkeler değil, Portekiz, Slovakya ve Macaristan'daki kule görevlileri de iş bırakma eylemi yapmayı planlıyor.


Söz konusu eylem Avrupa Birliği'nin "ortak hava sahası" oluşturma planına karşı yapılıyor. Eğer Brüksel'in bu planı gerçekleşirse, çok sayıda uçuş kontrolörü işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.


Kule görevlileri isteklerinin yerine getirilmemesi durumunda greve gideceklerini ve AB genelinde uçuşları kilitleyeceklerini söylüyor.


Kontrolörler, geçen yıl ekim ayında da benzer bir tehditte bulunmuşlar fakat Brüksel'in geri adım atmasıyla grevden vazgeçmişlerdi.



http://ift.tt/1mwLzfi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder