24 Ocak 2014 Cuma

Yolsuzluk açıklamaları ikna etmedi

Yolsuzluk açıklamaları ikna etmedi


Başbakan Erdoğan’ın 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu izah ederken ortaya attığı tezler Brüksel’de alıcı bulmuyor. Salı günü Brüksel’de Erdoğan’ı dinleyen Avrupalı Liberal Demokratlar’ın Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, bu izahları gerçekçi bulmadığını açıkladı.




Avrupa Parlamentosu’nun en büyük üçüncü grubu Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yolsuzluk operasyonuyla ilgili açıklamalarının ikna edici olmadığını söyledi. Erdoğan’ın teorilerini gerçekçi bulmadığını vurgulayan Alman Liberal, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda son derece endişeli olduklarını belirti. “Erdoğan, kendinden o kadar emin ki Türkiye’de neler olup bittiğine dair doğru bir tahlil yapamayabileceğine inanıyorum.” dedi.


Zaman’a konuşan Liberallerin ‘gölge Türkiye raportörü’ Lambsdorff, Erdoğan’ın AP’de siyasi grup liderleri ile salı günü yaptığı toplantıya grubunu temsilen katılmıştı.



AP’deki görüşmede Erdoğan’a çeşitli sorular yönelttiğini söyleyen Lambsdorff, Başbakan’ın 17 Aralık’la ilgili değerlendirmelerinin kendilerini ikna etmemesinin iki temel sebebi olduğunu söyledi. “Birincisi eğer yolsuzluk yoksa Başbakan neden kabinesinin yarısını değiştirmek mecburiyetinde kaldı?” diyen Alman milletvekili, Erdoğan’ın yolsuzlukların üzerine gidecekmiş gibi görünmediğini vurguladı. Erdoğan’ın Türk ekonomisinin son 12 yılda 4 kat büyüdüğünü, bu kadar büyüyen bir ekonomide yolsuzlukların olamayacağını savunduğuna işaret eden Lambsdorff, “Orta büyüklükte bir ekonomi olan Türkiye’nin bu kadar hızlı gelişirken yolsuzluk olmaması sürpriz olur. Bu tür hızlı büyüyen ekonomilerde yolsuzluklar azalmaz, artar. Bu son derece tabiidir.” dedi. Erdoğan’ın yaptığı analizin hatalı olduğunu vurguladı.



Lambsdorff, çok sayıda polis amir ve memuru ile hâkim ve savcıların yerlerinin değiştirilmesine yönelik sorulara da Erdoğan’ın verdiği cevapların tatmin edici olmadığını ifade etti. Başbakan’ın Türkiye’deki polis sayısını vererek, yerleri değiştirilenlerin sayısının normal prosedür neticesi olduğunu söylediğini ifade eden Alman milletvekili, “Bu bize yargıya müdahale edildiği intibaını veriyor. Hiç normal görünmüyor.” dedi.


Hukukun üstünlüğü ilkesine yönelik endişelerinin altını çizen Lambsdorff, HSYK’ya ilişkin Meclis’te bulunan kanun teklifini yakından takip edeceklerini kaydetti.


Başbakan’la görüşmede Gezi Parkı olaylarının bir defa daha gündeme geldiğini belirten Lambsdorff, Erdoğan’ın eylemcileri hâlâ “terörist” olarak gördüğünü, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Alman Liberal, Erdoğan’ın tahlillerinden Hizmet Hareketi’ne karşı mücadele etmekte kararlı ve hedefinin Hizmet olduğunu anladıklarını söyledi.



Lambsdorff, Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı Türkiye İlerleme Raporu’na Hizmet Hareketi’ne ilişkin bir değişiklik önergesi verdiklerini, önergenin Hizmet Hareketi’ne “şeffaflığını ilerletme” çağrısı yaptığını belirtti. Fahri başkanlığını Fethullah Gülen’in yaptığı Brüksel merkezli Kültürlerarası Diyalog Platformu (IDP) pazartesi günü yazılı bir açıklama yaparak, Liberallerin Hizmet Hareketi’ne ilişkin verdikleri 87. değişiklik önergesini desteklediklerini açıklamıştı.



http://ift.tt/1mAYBsd

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder