20 Ocak 2014 Pazartesi

Zehirlenmemek için kalan yemekleri yiyeceğiniz kadar ısıtın

Zehirlenmemek için kalan yemekleri yiyeceğiniz kadar ısıtın


Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, kalan yemeklerin defalarca ısıtılıp yenilmesinin bakteri üremesine sebep olduğunu ve gıda zehirlenmelerini beraberinde getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Tayar, "Evde kalan yemeklerinizi yiyeceğiniz kadar ısıtın. Defalarca ısıtılıp soğutulan yemek zehirlenmeye davetiye çıkarır." dedi.





Ev hanımları, kalan yemekleri buzdolabına koyup, ertesi gün ve takip eden günlerde soğumuş yemeği ısıtıp yeniden sofraya koyuyor. Bu işlemin sağlıklı olması için soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümünün ısıtılması gerektiğini belirten UÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, uygun pişirme sayesinde, gıda zehirlenmesine yol açan zararlı bakterilerin öldürüldüğünü söyledi. Yiyecekleri, özellikle de etleri iyice pişirmenin önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tayar, yiyeceklerin her tarafının iyice pişmesine ve özellikle merkez kısmının da pişmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yeğdiniz yemeğin kalan bölümünü buzdolabında saklamalı. Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeği ısıtmak için sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak lazım. Yani ısınmış yemekte mikroplar ürüyor. Yemek soğuduğunda bakteriler ölür. Siz, soğumuş yemeği ısıtıp, tekrar soğutarak yeni bakteri üretirsiniz. Üreyen bakteriler de gıda zehirlenmesine yol açar. O yüzden kalan yemekleri, tüketeceğiniz kadar miktarını ısıtın." diye konuştu.






http://ift.tt/1mtq3e8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder