22 Ocak 2014 Çarşamba

Fransa Milli Kütüphanesinde su baskını

Fransa Milli Kütüphanesinde su baskını


Osmanlı dönemine ait çok değerli el yazmalarının da bulunduğu Fransa Milli Kütüphanesinde (BNF) geçen hafta, meydana gelen su baskını yüzünden, binlerce eser zarar gördü. BNF yetkilileri, durumun kontrol atında alındığını açıkladı. BNF ‘in müdürü Bruno Racine, su baskınının kitaplarda onarılmaz bir kayba yol açmadığını söyledi. Durumun fark edilmesinin hemen sonrasında acil durum planının yürürlüğe konulduğunu ve kütüphane çalışanları ve gönüllülerin yardımıyla, çok sayıda kitabın zarar görmeden kurtarıldığını ifade etti.




BNF müdürü, su baskınının, 180 civarında olan muhafaza deposunun yalnızca 3’ünü etkilediğini aktardı. Edebiyat ve sanat departmanına ait 12 bin’e yakın kitabın değişik derecelerde zarar gördüğünü belirten Racine, bu kitapların yarısından fazlasının hafta sonuna kadar yerine konulacağını ifade etti. Diğerlerinin ise, yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından muhafaza depolarına konulacağını ifade etti. Racine, kütüphanenin bu olayı hiçbir kayıp yaşamadan atlatması için büyük çaba sarf ettiklerini ekledi.


France Info radyo istasyonuna konuşan BNF’in Genel Müdürü Jacqueline Sanson, tesisat sisteminde bir tasarım hatası olduğunu ve PVC borularından birisinin patladığını söyledi. Sanson, su tesisat sisteminin yenilenmesi için yapılacak tadilat çalışmalarının hızlandırılması için Kültür Bakanlığın’dan ek bütçe istenileceğini söyledi. Uzmanlara göre, tek tehdit BNF’in eskimiş su tesisatından gelmiyor. Uzmanlar, BNF’in, Seine nehrine olan yakınlığını işaret ederek, nehrin taşması halinde BNF yetkililerinin herhangi bir güvenlik önleminin almadığını söylüyor.



http://ift.tt/1mENhxZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder