Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, erken tanı konmuş, uygun şekilde tedavi edilmiş birçok romatizmal hastalığın ilerlemesini geciktirmenin, önleyebilmenin mümkün olduğunu söyledi. Kaşifoğlu, kaplıcalar ve sıcak suların romatizmal hastalıklara iyi geldiği yönündeki inanışın ise doğru olmadığını vurguladı.
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, yaptığı açıklamada, iltihaplı romatizmal hastalıkları olanların kaplıca ve sıcak su merkezlerine gittiğinde şikayetlerin daha da artabileceğini ifade etti. İltihaplı eklem romatizması olan hastaların, özellikle hastalığın aktif döneminde kaplıcalara gitmesinin uygun olmadığına işaret eden Kaşifoğlu, termal merkezlerin kireçlenme yani iltihaplı olmayan eklem romatizmalarının tedavisinde işe yarayabildiğini söyledi.
Dr. Kaşifoğlu, romatizmal hastalıkların genelde kronik bir hastalık olduğunu, bu nedenle de insanın hayatını olumsuz etkilediğini kaydetti. Romatizmal hastalıkların başlangıcında doğru tanı, uygun tedavinin önemli olduğunu belirtirken; bu hastalığın beyin, kalp, akciğer gibi organları etkilediğine dikkat çeken Kaşifoğlu, "Tanı ve tedavide gecikildiğinde ciddi sakatlık veya ölüme yol açabilir. Bu nedenle romatizmal hastalıkla ilişkili yakınmaları olan kişilerin romatoloji uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir." dedi.
"KAPLICALAR HER ROMATİZMALIYA İYİ GELMİYOR, AKSİNE HASTALIĞI ARTIRABİLİR"
Kaplıcalar, sıcak suların romatizmal hastalıklara iyi geldiği yönünde bir inanış olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kaşifoğlu, bu durumun doğru olmadığını, hatta hastalığı artırabildiğini ifade etti. Pek çok termal tesisin ilanlarında, tesis girişinde iyi geldiği romatizmal hastalıkların listeleri bulunduğunu ifade eden Kaşifoğlu, ancak, gerçek tam olarak böyle olmadığını bildirdi. Doç. Dr. Kaşifoğlu, şöyle dedi: "Özellikle iltihaplı romatizmal hastalıkları olan hastaların bu tür merkezlere gittiğinde şikayetlerinin daha da artabileceği bilinmelidir. Bu nedenle iltihaplı eklem romatizması olan hastaların özellikle de hastalığın aktif döneminde kaplıcalara gitmesi uygun değildir. Bu tür termal merkezler kireçlenme yani iltihaplı olmayan eklem romatizmaların tedavisinde işe yarayabilir."
Bazı romatizmal hastalıklar açısından ailesel yatkınlığın önemli olduğunu kaydeden Kaşifoğlu, bu durumun diğer bireylerde romatizmal hastalığın mutlaka çıkacağı anlamı taşımayacağını kaydetti. Ancak böyle durumda aile fertlerinde küçük bir risk artışına yol açabileceğini belirten Kaşifoğlu, önemli olanın diğer aile bireylerindeki yakınmaların uygun şekilde incelenmesi olduğunu anlattı.
http://ift.tt/1fhdhtZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder