17 Ocak 2014 Cuma

Bulgar istihbaratı Naim Süleymanoğlu'na psikolojik operasyon kararı almış

Bulgar istihbaratı Naim Süleymanoğlu'na psikolojik operasyon kararı almış


Bulgaristan Devlet İstihbaratı'nın (DS), komünizm döneminde ülkedeki Müslümanlara yönelik asimilasyon kampanyasıyla ilgili belgeler, iki ciltlik kitapta toplandı.




Bulgaristan Devlet İstihbaratı'nın arşivleri serisinden çıkan 500'er sayfalık iki ciltlik kitapta, halterci Naim Süleymanoğlu ile ilgili bir bölüm de yer alıyor.


Kitabın ilk cildinde 1945-1985 yıllarında Müslümanların benliklerinden uzaklaştırılma ve Bulgarlaştırılma çabaları ele alınıyor. 1986-1990 yılı periyodunu konu alan ikincisi ciltte ise asimilasyon kampanyası ve buna karşı gösterilen tepkilerle ilgili bilgiler bulunuyor.


Kitapların tanıtımında konuşan editör Rositsa Markova, "yerli Müslümanların gelişmiş sosyalist topluma kültürel olarak entegre edilmeleri" adı verilen projenin 1940'lı yıllarda başladığını vurguladı. 1950'li yıllarda pasaportlardaki isimlerin değiştirilmek için girişimde bulunulduğunu ifade eden Markova, 60'lı yıllarda içişleri bakanın "Türklük unsurlarının kaldırılması"emriyle insanların elbise ve geleneklerine ve en sonunda da isimlerine dokunulduğunu söyledi. Markova isim değiştirmek için ana kararın 1970 yılında alındığını kaydetti.


NAİM SÜLEYMANOĞLU'NA PSİKOLOJİK BASKI KARARI

Kitabın ikinci cildinde, Bulgar istihbaratının ünlü halterci Naim Süleymanoğlu üzerinden de psikolojik operasyon kararı aldığı belirtiliyor. Hakkında, "Açıktan isim değiştirilme sürecine karşı çıktığı için iradesi kırılarak, psikolojik olarak ezilmesi lazım." kararı alınan Süleymanoğlu'nun 1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınmasından sonra babası vasıtasıyla kendisine gönderilen mektup da tüm detaylarıyla veriliyor.


DS'nin Süleymanoğlu'nun kaçırılmasını 'uluslararası terör' seviyesinde değerlendirmiş ve haltercinin isim değiştirme kampanyasına olumsuz yönde etki yaptığının belirtmiş. Bu olay kullanarak Bulgaristan'da milliyetçilik ve Batı'ya karşı olan tavırların pekiştirilmesi kararı alınmış.


Süleymanoğlu hakkında alınan karararlar arasında, geri dönmeye ikna edilmezse kendisine karşı psikolojik baskı yapılması da var. Kitap, Naim Süleymanoğlu'nun Türkiye'ye gelmesinden sonraki gelişmeler ve Türk medyasında çıkan yazılar ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Süleymanoğlu hakkındaki açıklamaların da dosyalandığını ortaya koyuyor.



http://ift.tt/1dB3tN0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder