28 Şubat 2014 Cuma

Böbrek taşını önlemek mümkün

Böbrek taşını önlemek mümkün


Böbreklerde oluşan taşların dayanılmaz ağrılardan böbrek yetmezliğine kadar bir dizi rahatsızlığa neden olabildiğini ifade eden uzmanlar, kendisi küçük, zararı büyük bu taşlardan korunmak için birçok önlem almanın mümkün olduğunu söyledi.




Böbreklerin yaşamın devam edebilmesi için atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olduğunu belirten üroloji uzmanı Dr. Hüseyin Çelik, "Vücut için gerekli olan bazı maddelerin seviyesini ayarlamak gibi filtre görevi de bulunan böbreklerde, görevle ilgili mekanizmadaki sorunlara bağlı olarak taş oluşturabiliyor. Bu mekanizmaların neden bozulduğu halen net olarak bilinmese de taş hastalığının beslenmeden genetiğe, yaşanılan coğrafyadan cinsiyete kadar çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Bazen sessizce bekleyen bu taşlar bazen de idrar yoluna düşerek hastaların dayanılmaz ağrılarla sağlık kuruluşlarına başvurmasına neden olabiliyor" dedi.


"BÖBREKLERİ SUYLA BESLEYİN"

Büyük bir çözelti olarak nitelendirilen idrarın yaklaşık 50 maddenin çözülerek vücuttan atılmasını sağladığını belirten Çelik, "Yeterince su içildiğinde çözelti miktarı artıyor. Burada daha fazla madde çözülebiliyor. Böylece böbreklerde kristalleşme azalıyor. Var olan küçük kristaller de atılıyor. Az su tüketildiğinde ise çözelti miktarı azalıyor. Taş oluşumuna neden olan kalsiyum, oksalat ve benzeri maddeler kristalleşmeye başlıyor. Bunlar zaman içinde taşa dönüşüyor. Günlük su tüketiminin yaklaşık 2 litre olması gerekiyor ancak herkes kendi tüketimini çıkan idrarı takip ederek ayarlayabilir. İdrarın mümkün olduğunca renksiz ve kokusuz olması, yeterince su tüketildiğini gösteriyor" diye uyarıda bulundu.


"PROTEİN ALIMINI KISITLAYIN"

Özellikle hayvansal proteinlerin, kalsiyum ve oksalatın böbreklerden daha fazla atılımına neden olduğunu ifade eden Çelik, "Bu nedenle özellikle böbrek taşı hastası olanların taşın şiddetine göre protein alımlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Örneğin bir öğün hayvansal protein tüketen kişinin diğer öğünde lifli besinlere yönelmesi ya da sabah fazla peynir tüketen kişinin öğlen et yememesi öneriliyor" diye konuştu.


Tuz, en sık görülen böbrek taşı bileşiminin elemanları olan kalsiyum ve oksalatın böbrekten daha fazla atılmasına neden olduğuna dikkat çeken Çelik, "Herkesin metabolizması, böbrek dinamiği, böbreğin içindeki idrar akımı farklılık gösterdiği için tuz tüketimi ile ilgili bir miktar önermek doğru olmuyor. Hastaların tuz kullanımını mümkün olduğunca azaltması gerekiyor" dedi.


"LİMONU ÇOK SEVİN"

Böbrekte taş oluşumunu önlediği bilinen 'sitrat' maddesi limonda bol miktarda bulunduğuna dikkat çeken Çelik, her gün taze sıkılmış yarım limon suyu, salatalardaki bol bol limon sıkmanın veya taze bir limonata hazırlamanın faydalı olacağını söyledi.


Oksalat maddesinin her besinde olduğunu ancak bazı besinlerde yoğun miktarda olduğunun altını çizen Çelik, "Domates gibi oksalat içeren sebzeler beslenmenin vazgeçilmezlerinden olsa da bazıları sadece keyif için tüketiliyor. Çay, kahve, ıspanak, kakao, çilek ve kabuklu kuruyemiş gibi gıdaların tüketiminden kaçınarak oksalat alımını azaltmak mümkün oluyor. Öte yandan içeriğinde oksalat bulunan çavdar ve kepek ekmeklerinin tüketimini de sınırlamak gerekiyor" diye konuştu.


"KALSİYUMDAN KORKMAYIN"

Güçlü kemiklere sahip olmak için ihtiyacımız olan kalsiyumun böbrek taşına neden olabileceği endişesine kapılmamak gerektiğini vurgulayan Çelik, "Yapılan son çalışmalar kalsiyum tüketiminin bu konuda önemli bir rol oynamadığını ortaya koyuyor. Hekim önerisi bulunmadığı sürece kalsiyum tüketiminin sınırlanmasına gerek olmuyor. Yetişkinlerin ise günlük bin miligram kalsiyum alması gerekiyor" diye uyarıda bulundu.


Limonda bulunan sitratın böbrek taşı oluşumunu engellerken, gazlı ve kolalı içeceklerin ise vücuttaki sitrat miktarını azalttığını ifade eden Çelik, bu nedenle gazlı içeceklerin mümkün olduğu kadar az tüketilmesi önerdi.



http://ift.tt/1hH2smm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder