28 Şubat 2014 Cuma

Kur’an ne demektir biliyor musunuz?

Kur’an ne demektir biliyor musunuz?


İlahiyatçı-yazar Ali Demirel, Kur’an’a dair yeni neslin kafasına takılan sorularla ilgili bir kitap hazırladı. “Genç İnsan ve Kur’an”, kutsal kitabımız neden cüzlere ayrılmıştır, Allah kelamı olduğunu nasıl ispat edebiliriz gibi birçok soruya cevap veriyor.




Hz. Yusuf’un kıssasını bilirsiniz. Hasetçi kardeşleri onu kuyuya atmış, birinin kuyuya ip salmasıyla kurtulmuştu. İp sağlamdı, üstten çeken de güçlüydü. Hz. Yusuf sımsıkı tutunca kuyudan kurtuldu. Al-i İmran Suresi’nde de Allah, “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve asla ayrılığa düşmeyin.” buyuruyor. İlahiyatçı-yazar Ali Demirel yeni çıkan “Genç İnsan ve Kur’an” (Muştu Yayınları) kitabında Kur’an’ın günümüz gençliği için kurtuluş ipi olduğunu söylüyor. Hz. Yusuf’un kuyuya düşmesi gibi çağın popüler kültür kuyusuna düşen gençler için ise, “Kur’an’a sımsıkı tutunmakla beraber onun prensiplerini hayatlarına hayat kılmalılar.” diyor.


Kur’an’a dair aklınıza gelebilecek her soruya cevap arıyor kitap. Mesela Kur’an nedir, Kur’an kelimesi ne manaya geliyor? Allah, diğer kitapların tahrif edilmesine niçin müsaade etti? Kur’an’ın Allah Kelamı olduğunu nasıl ispat edebiliriz? Kur’an’ın surelere ayrılmasının hikmetleri, meal ve tefsir ne demektir, hangi yönlerden mucizedir, tilavet secdesi nedir, ayet yazılı kağıtları yakmak doğru mu, dağıtılan cüzü okumasak mesul olur muyuz? Böylesi çok merak edilen konuların cevaplarını vermenin yanında kitapta ara ara okuma parçaları da var. Buralarda konuya dair sahabelerden örnekler anlatılıyor.


Kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Kur’an kültürü üzerine en temel bilgiler yer alıyor, ikinci bölümde bir müminin neden Kur’an okuması gerektiği üzerinde duruluyor. Üçüncü bölümde ise Kur’an okurken dikkat edilmesi gerekli hususlar ele alınıyor. Her bölümde o konuyla alâkalı çok sorulan, kafaları karıştıran konuların izahına yer veriliyor. “Genç İnsan ve Kur’an”, bu anlamda sadece gençler için değil ,herkes için bir başucu kitabı.


Kur’an-ı Kerim’de kaç ayet var?


Sureleri meydana getiren cümle veya cümleciklerden her birine ayet denir. Birkaç cümleden oluşan ayetler olduğu gibi iki sözcük veya birkaç harften oluşan ayetler de var. Ayet sayıları konusunda ise ihtilaf söz konusu. Kıraat imamlarından Nafi 6217, Şeybe 6214, Mısırlı bilginler 6226, bir rivayete göre İbn-i Abbas 6616 ayet olduğunu söylemişse de Kufeliler’in görüşü olan 6236 sayısı kabul görmüş ve yeryüzünde basılı bütün Mushaflarda ayetler bu sayıya göre numaralandırılmış. Halk arasında bilinen 6666 sayısının herhangi bir dayanağı olmayıp, muhtemelen insanlara kolay öğretmek amacıyla yuvarlak olarak söylenmiş bir rakam bu. Ayrıca bu ihtilaflar ayetlerin numaralandırılmasıyla ilgili olup Kur’an’ın metni ve muhtevası ile ilgisi de yok.


Cüz ne demektir, Kur’an’da kaç cüz var?


Kur’an’ın yirmi sayfalık bölümlerinden her birine cüz denir. Kur’an’da toplam 30 cüz var. Bunda hafızlar ve Kur’an okuyanlar için kolaylık amaçlanmıştır.


Peygamber Efendimiz en çok hangi ayet ve sureleri okumayı severdi?


Sabah namazından sonra Haşr Suresi’nin son ayetlerini, yatsıdan sonra Bakara Suresi’nin son ayetlerini okur ve bütün müminlere de okunmasını tavsiye ederdi. Günlük hayatında sürekli okuduğu Kur’anî virdleri vardı. Geceleyin Al-i İmran’ın son ayetleri, Ayete’l-Kürsi, Muavvizat (İhlas, Felak, Nas sureleri) okurdu.


Radyodan veya bilgisayardan Kur’an okunurken dinlemek farz mı?


Normal şartlarda radyo, mp3 ve bilgisayardan okunan Kur’an’ı dinlemek farz değil. Allah’ın Kitabı’na olan saygımızın gereği dinlemek, şayet dinlemiyorsak kapatmak gerekiyor. Bilgisayardan dahi olsa abdestsiz Kur’an okumamaya dikkat edilmeli.



http://ift.tt/1pCu5m6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder