26 Şubat 2014 Çarşamba

Debre: "İnkar yasasına ret kararı nihai"

Debre:


Fransız Anayasa mahkemesi başkanı Jean Louis Debré, Abdullah Gül’e, “inkar yasasına” yönelik Fransa Anayasa mahkemesinin vermiş olduğu ret kararının nihai ve kalıcı olduğunu ifade etti. Debre’nin Ankara'da verdiği mesaj, 2012'de anayasa mahkemesince iptal edilen yasa teklifini yeniden meclise getirmeye çalışan parlamenterlere de yönelik olduğu öğrenildi.




Debré geçen hafta Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette Türk meslektaşı Haşim Kılıç'ın da katılımıyla, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir toplantı düzenledi.


Gül ile yapılan görüşmede Debre, "anayasaya aykırılık" gerekçesiyle iptal edilen "inkar yasasını" dile getirdi. Parlamento ve senatodan geçen yasa teklifinin Anayasa mahkemesi tarafından 2012 yılında iptal edilmesi, Türkiye ile Fransa arasında büyük bir krizin yaşanmasını da önlemişti.


Toplantıda, Jean-Louis Debre, cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından iptal kararının kalıcı ve nihai olduğu husunda güvence verdi.


Debre’nin, Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret ve vermiş olduğu mesajlar Ermeni diasporasının sözde soykırımının 100. yılı anma törenleri öncesi ayrı bir önem taşıdığı biliniyordu.


Debre, her yıl olduğu gibi bu sene de sözde soykırımın anıldığı 24 Nisan'da, bir takım parlamenterlerin soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasına yönelik yasa teklifine bulunabileceğini söyledi.


Debre’nin Ankara'da verdiği mesaj, 2012'de anayasa mahkemesince iptal edilen yasa teklifini yeniden meclise getirmeye çalışan parlamenterlere de yönelik olduğu öğrenildi.



http://ift.tt/1heKCsr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder