26 Şubat 2014 Çarşamba

Soğuk havalarda susuz kalmamanız için 9 tavsiye

Soğuk havalarda susuz kalmamanız için 9 tavsiye


İnsanlar genellikle yazın sıcak havalarda susuz kalacaklarını düşünürler. Gerçekte susuzluk soğuk havada ve yüksek rakımlı bölgelerde de sık görülür.




Soluduğunuz hava kuruysa akciğerleriniz bu havayı nemlendirmek ve ısıtmak için daha çok çalışır. Vücudunuz daha çok yorulunca daha çok suya ihtiyacınız olur.


İşte soğuk havalarda susuz kalmamanız için yapmanız gerekenler:


Kat kat giyinin:Terlemek vücut sıcaklığınızı azaltabilir ve kan akışı ile vücut sıcaklığını düzenleyen kalbi yorar. Çok kalın giysiler yerine kat kat giyinmek teri absorbe edecektir.


Kaybettiğinizi yerine koyun:Su vücuttan nefes verme, terleme ve idrarla atılır. Eğer idrarınız açık sarıysa ve bolsa bu durum vücudunuzun susuz olmadığı anlamına geliyor. Eğer idrarınız koyuysa ve azsa daha fazla sıvı tüketmeye ihtiyacınız var demektir.


Meyve yiyin:Kış meyveleri mükemmel su kaynaklarıdır. Örneğin, elma ile armutun yüzde 84’ü sudur, mandalinanın ise yüzde 87’si sudan oluşuyor. Ayrıca bu meyvelerde soğuk algınlığı ve griple savaşmaya yardım eden C vitamini bulunuyor.


Tuzlu yiyecekler ve çorba tüketin:Tuz içeren yiyecekler suyu muhafaza etmenize yardım edecektir. Et veya tavuk sulu ve sebzeli çorbalar da susuzluğunuzu giderir. Kışın içebileceğiniz çorbalar: domates, sebze çorbası, tavuk suyu çorba.


Salep:Soğuk kış günlerinin olmazsa olmazlarından biri salep. Bu içecek, göğsünüzü yumuşatır, öksürüğe karşı iyi gelir, vücudunuzun ısınmasını sağlar ve aynı zamanda vücudunuzun susuz kalmasını da önler.


Sıcak çikolata:Çikolatalı süt, kışın yaptığınız çalışmaların ardından içebileceğiniz, susuzluğunuzu gideren ideal bir içecektir. Sıcak çikolata karbonhidrat ve protein oranınızı dengeler ve vücudunuzu ısıtır.


Kafein tüketimini sınırlandırın:Kafeinin idrar söktürücü etkileri bulunuyor. Kış aylarında özellikle dışarıda olup, egzersiz yapacaksanız kafeini azaltın.


Aktivitenizi boyunca içeceği ihmal etmeyin:Bir saat boyunca egzersiz yapıyorsanız, azalan sıvı ihtiyacınızı sadece suyla yerine koyun. Bir saat sonra ise elektrolit ve karbonhidrat ekleyin. Yüksek rakımlı yerlerde spor yapıyorsanız sıvı ihtiyacınızın artacağını unutmayın.


Oda sıcaklığında içecekleri tercih edin: Soğuk içecekler daha hızlı absorbe edilir. Diğer yandan oda sıcaklığındaki ya da ılık içecekler vücudunuzun iç sıcaklığını en uygun seviyede tutar. Soğuk havada egzersiz yaptığınızda ılık içecekleri tercih edin.



http://ift.tt/1hRS1kg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder