Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü, 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye’yi, 180 ülke içerisinde 154. sırada gösterdi.
Basın özgürlüğünü savunan Paris merkezli örgütün, 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, yeni savaştan çıkan Irak ile en küçük Afrika ülkesi Gambiya arasında kendisine yer buldu. Türkiye listede Irak, Ürdün, Umman ve Rusya gibi bölge ülkelerinin altında yer alırken, geçen yıl darbe olan Mısır’ın sadece 5 basamak üzerinde. Raporda Türkiye, ‘2013 sonunda 60 civarında medya çalışanını cezaevinde tutan, Gezi Parkı protestoları sırasında 153 habercinin polis şiddetine uğradığı ve editoryal bağımsızlığın ağır saldırı altında olduğu bir ülke’ olarak tanımlandı. Basın özgürlüğü durumu en iyi ülkeler Finlandiya, Hollanda ve Norveç, ilk üç sırada yer alırken Suriye (177), Türkmenistan (178), Kuzey Kore (179) ve Eritre (180) son sıraları paylaştı.
“Tutuklu gazeteciler, Gezi’de habercilere saldırı ve dış editoryal müdahalelere” vurgu yapan RSF, raporunda, “Türkiye bölgesel emellerine rağmen iyileşme kaydetmedi ve gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanelerinden biri olma özelliğini sürdürdü. Gezi Parkı eylemleri güvenlik güçlerinin kullandığı baskı yöntemlerini, otosansürü ve Başbakan’ın izlediği popülist çizginin meydana getirdiği tehlikeyi gözler önüne serdi. Yaklaşan seçimler ve çözüm sürecinin öngörülemezliği nedeniyle 2014 Türkiye’de medeni haklar alanında belirleyici bir yıl olacak.” denildi. Basın özgürlüğüne yönelik reformların sınırlı olduğunu ifade eden örgüt, “Baskıcı hukuki uygulamalar sürüyor, gözaltına alınan gazeteci sayısı darbe döneminden bu yana görülmemiş sayılarda… AK Parti’nin 10 yıllık iktidarında, ordunun siyaset ve medya alanındaki etkisi kayboldu ve Kemalist ideolojiye bağlı kimi tabuların etkisi kırıldı. Ancak bunların yerini yeni kırmızı çizgiler alma eğiliminde.” eleştirisini yaptı. Gezi olayları sırasındaki uygulamalara dikkat çeken raporda, “Köşe yazarları eleştirildi; sosyal medya kullanıcıları ve uluslararası medya çalışanları rejimi yıkmaya dönük uluslararası bir komplonun ajanları, teröristler olarak gösterildiler. İflah olmaz gazetecilere kapı gösterildi. Eylemleri daha yakından aktaran televizyon kanallarına astronomik para cezaları verildi.” denildi. Örgüte göre Türkiye basın özgürlüğünde 2005 yılından beri kan kaybediyor. 2005’te 98. sırada olan Türkiye, şimdi ise listedeki 180 ülke arasında son yüzde 15’lik dilimde.
http://ift.tt/1gtQP2T
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder