21 Şubat 2014 Cuma

Fransalı Türkler tepkili : Camide siyasete hayır

Fransalı Türkler tepkili : Camide siyasete hayır


17 Aralık Yolsuzluk operasyonunun ardından yükselen siyasi tansiyon, Fransa'da yaşayan Türk vatandaşları da etkiledi. Ak Parti'nin girişimiyle kurulan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Fransa teşkilatının ocak ayında cami lokallerinde düzenlediği siyasi propaganda toplantılarının ardından gerilim arttı.




UETD Fransa'nın düzenlediği "Milli İradeye Saygı" konferans serisi için Türkiye'den gelen Ak Parti milletvekillerinin cami lokallerinde ve bazı şehirlerde bizzat caminin içinde siyasi içerikli toplantılar düzenlemesi vatandaşlar arasında gerilime neden olmuştu. Her siyasi görüşten vatandaşın üye olduğu ve yıllık aidat ödediği camilerde iktidar partisine ayrıcalık tanınması dikkat çekti ve konferansa başkonsolosların da katılması tepki çekti. O tarihten bu yana cami derneklerinde üyeler arasındaki tartışmalar arttı.


Fransa Türk Federasyonu Başkanı Şahin : “Hutbe kürsüsü peygamber makamıdır”

Türkiye'deki siyasi tartışmaların Fransa'ya bu şekilde yansıtılmasına Türk toplumunun önde gelen isimleri de tepki gösterdi. Fransa Türk Federasyonu Başkanı Namık Şahin de 17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından artan siyasi tartışmaların Fransa'daki vatandaşların huzurunu kaçırdığını kaydetti. Camilere siyaset taşınmasını eleştiren Şahin,“ O makamlar peygamber makamıdır.” dedi. Ülke genelinde 33 camisi bulunan Fransa Türk Federasyonu’nun camilerinde siyasi propagandaya izin verilmediğine dikkat çeken Şahin, “Hutbelerde ve camilerde sadece Allah kelamının olması gerekir. Hutbelerde milli meseleler olduğu zaman objektif biçimde anlatırsın. Onun dışında o makamın dokunulmazlığı var. Bizim duruşumuz anlayışımız bu. Teşkilatımızın tamamında da bu anlayış hakim. Bu noktada hata yapan, yanlış yapan teşkilatımız olduğu zamanda kendi içimizde gereğini yapıyoruz.”, ifadelerini kullandı.


Artan siyasi çekişmelerin Fransa’ya yansımasını zararlı bulduğunu belirten Şahin, “Biz burada Avrupalı Türkleriz. Önce burada inandığımız değerleri koruyup yaşatabilmek için verdiğimiz bir mücadelemiz var. Demokratik haklarımızı kamplaştırmadan, dikkatli bir şekilde vatandaşlarımızı birbirine düşürmeden, var olan ayrıştırmayı daha da artırmadan yerine getirilmesi taraftarıyız.” ifadelerini kullandı. Fransa Türk Federasyonu Başkanı Namık Şahin, “Birliğimiz, beraberliğimiz, yurt dışındaki Müslüman Türk kimliğimizi ayakta tutabilmek için siyasi çekişmelerden uzak durmamız gerekiyor. Dini mabetlerimizi siyasallaştırmamalıyız.” dedi. Şahin, 2012'de soykırımı inkar yasa tasarısına karşı yapılan protesto yürüyüşlerini hatırlatarak, ortak meselelerde bir araya gelmenin bu yaklaşımlar nedeniyle imkansız hale gelmesinden endişe ettiklerini kaydetti.


Burcuoğlu : “İç siyasi tartışmaların Fransa'ya taşınması birliğimizi zedeler”

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Türkiye’deki iç siyasi tartışmaların Fransa’ya taşınmasını doğru bulmadığını belirtti. Türk toplumunun Fransa siyasetinde daha etkin bir konuma ulaşması gerektiğini söyleyen Burcuoğlu, Türkiye’deki siyasi çekişmelerin Fransa’ya taşınmasını eleştirdi. Burcuoğlu, “ Türkiye’deki iç siyasi tartışmaların dışarı taşınması, dışarıda yaşayan Türklerin birlik ve beraberliğini zedeler.”, ifadelerini kullandı. Fransa’da birçok farklı dini cemaat ve siyasi oluşumun bulunduğuna dikkat çeken Burcuoğlu, “Ermeni meselesi gibi çok önemli bir meselede bütün bu grupların bir araya geldiklerini gördük. Şimdi bu tartışmalar, orada sergilenen birliği zedeler mi diye şahsi endişem var. İnşallah Türkiye’deki gelişmeler ya da çekişmeler buralara yansımaz. Vatandaşlarımızın birlik beraberlik atmosferi içerisinde hareket etmelerine mani olmaz.”, ifadelerini kullandı. Burcuoğlu, “Herkesin bir fikri var. Türkiye’de yaşanan gelişmeler için kol kırılır yen içinde kalır diyemem. Ancak, Türkiye’deki çekişmeler buraya mümkün olduğu kadar az yansırsa ya da yansımazsa daha iyi olur kanaatindeyim”, dedi.



http://ift.tt/1p00Qt0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder