18 Haziran 2013 Salı

Ekrem Dumanlı: Türk medyasında insan kalitesini artırma gayreti yok

Ekrem Dumanlı: Türk medyasında insan kalitesini artırma gayreti yok


Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Türkiye’nin en büyük zenginliğinin insan kalitesi olduğunu söyledi. Medyada insan kaynağına gerekli önemin verilmediğini ifade eden Dumanlı, Türk medyasında insan kalitesini yükseltmeye yönelik büyük projeler yapılmadığını belirtti. Türkiye’de otomotivden tekstile kadar birçok sektörün insan kalitesine yatırım yaptığına değinen Dumanlı, “Türk medyasının teknolojisi dünya medyasının ortalamasının üzerindedir. Ancak insana yatırım yapma gibi bir gayret, bir temayül gözükmüyor. Bu sektörü ayakta tutabilecek tek bir şey var; o da hem dünyayı hem de Türkiye’yi doğru anlayan, en önemlisi insan gerçeğini doğru anlayan kaliteli insandır.” dedi.




Bu yıl 8.’si düzenlenen ‘+1T Gazete Tasarım Günleri’ Zaman gazetesi merkez binasında başladı. Etkinliğin açılışında konuşan Ekrem Dumanlı, medya için tasarımın çok önemli olduğunu vurguladı. Sadece gazete tasarımı değil, genel manada tasarımın son birkaç yılda ciddiye alındığını ifade eden Dumanlı, “Biz başladığımızda tasarım nedir, tasarım niçin vardır, teknolojide tasarım, yayıncılıkta tasarım nedir, tasarım hangi boşluğu doldurur? Bununla ilgili çok büyük bir düşüncenin olduğunu görmüştük. Hala daha tam manası ile gördüğümüzü söyleyemem. Halbuki bir bilginin bir ürünün sunulması ister bir yayın ürünüdür, isterse bir teknoloji ürünüdür, bir ürünün mahiyeti kadar o ürünün estetiği de önemlidir. Dün belki çok harikulade bir metot bulmuş olabilirsiniz ama bugün o metot eskimiş olabilir. Bugünün ve yarının insanına cevap verecek şeylerin değiştirilmesi dönüştürülmesi derinleştirilmesi lazım. Bu manada tasarım günleri programı yaptık.” diye konuştu.



'MALUMAT KOLAY, MALUMATIN İÇİNDE İRFAN BULMAK ZOR'

Bilgi kadar bilginin derinliğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Dumanlı şöyle devam etti: “Bilgiye ulaşmak ve erişmek çok kolay. Bilgi çağındayız. Bunun çok da edebiyatı yapılıyor. Bugün Twitter’da, Fecebook’ta insanlar çok seri şekilde birbirleri ile iletişim kurabiliyorlar. Bilginin bir takım paylaşımlardan oluşan, bir takım alıcısı, vericisi olan bir materyal olmadığını bilginin de ötesinde birtakım ihtiyaçları olduğunu bu konferanslar boyunca anlaşılacaktır. Bizim bir hayalimiz var. Türkiye’de sadece akl-ı selim kafi gelmez, fikr-i selime de ihtiyaç vardır. Bilgi çok ulaşılabilir ve yaygın bir şeydir ama bilginin içindeki kendi dünyamızın tabiri ile hikmet diyeyim, bilginin derinliği manasında söylemek istiyorum. Malumat kolay; fakat o malumatın içinde irfan bulmak zor. Bilgi kolay fakat bilginin içinde sebep sonuç ilişkilerini kuracağınız, hikmeti bulmak,analiz yapmak , sebep sonuç ilişkisi içinde yeni çıkarımlar yapabileceğiniz, aklı bulmak çok kolay değil.”



Türk medyasına yönelik eleştirilerde de bulunan Ekrem Dumanlı, “Türkiye’nin en büyük zenginliği insan kalitesidir. Bunu anlayan bütün sektörler, bankacılıktan otomotiv sektörüne kadar, tekstilden beyaz eşya sektörüne kadar her sektör insan kalitesini artırarak, dünya çapında bir rekabet ortamı oluşturdu. Bir tek, dünya çapında rekabet ortamına girmeyen sektör var o da medya. Türk medyasının teknolojisi dünya medyasının ortalamasının üzerindedir. Bizim kullandığımız matbaalar, bizim kullandığımız canlı yayın araçları dünyada yoktur.” ifadelerini kullandı.



TASARIM GÜNLERİ’NE REKOR BAŞVURU

25 Haziran’a kadar sürecek Tasarım Günleri etkinliğine bu yıl toplam bin 570 başvuru yapıldı. Söz konusu başvurular arasından seminere 460 öğrenci kabul edildi. Çoğunluğu iletişim ve güzel sanatlar öğrencisi olan grup, 8 gün boyunca ustalardan tasarım eğitimi alacak. Tasarım Günleri öğrencilere yönelik pek çok ilginç bölüm ve etkinlikle donatıldı. Seminerde derslerin yanı sıra atölye çalışmaları, söyleşiler, yarışmalar, portfolyo değerlendirme, gezi ve belgeseller de yer alacak. Haber-tasarım ilişkisi, sayfa tasarımı, tipografi, fotoğraf, renk, infografik, interaktif grafikler, illüstrasyon, karikatür, sosyal medya, tasarım yazılımları gibi başlıklar da konular arasında yer alıyor.



DÜNYACA ÜNLÜ USTALAR TASARIM GÜNLERİ İÇİN GELİYOR

The Guardian Gazetesi için tasarladığı web sitesi ve iPad çözümlemesiyle dikkatleri çeken Kreatif Direktör Mark Porter, illüstrasyonlarıyla Time, Newsweek, New Yorker, Rolling Stone, New York Times gibi dünyaca ünlü yayınların kapaklarını ve sayfalarını resimleyen Kanadalı sanatçı Anita Kunz, Traveler Dergisi Grafik Direktörü John Grimwade, Newsweek, Esquire ve Reader’s Digest gibi pek çok dergiye yaptığı tasarımlarla adından söz ettiren ünlü tasarımcı Roger Black, son gelişmeler ışığında tasarımda gelinen noktayı öğrencilere aktaracak. Fotoğraf dünyasının ustaları Gael Turine ve Joachim Ladefoged, hem portfolyo değerlendirecek hem de fotoğrafın olmazsa olmazlarını dinleyicilere anlatacak. Yurtdışından gazetecilerin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen sektör temsilcileri de bilgi ve birikimlerini gazete tasarımına ilgi duyan gençlerle paylaşacak. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, gazeteci Cüneyt Özdemir, karikatürist Salih Memecan, grafik tasarımcı Bülent Erkmen, MSGSÜ Grafik Bölümü Başkanı Prof. Ayşegül İzer, tasarımcı Savaş Çevik, tasarımcı Ali Gürevin, Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı, yazar M. Nedim Hazar, Zaman Gazetesi Tasarım Koordinatörü Selim Şimşiroğlu, Hürriyet Gazetesi Görsel Yönetmeni Reha Erdoğan, Sabah Gazetesi Görsel Yönetmeni Ömer Bahar, Radikal Gazetesi Görsel Yönetmeni Sertaç Bala, Zaman Gazetesi Fotoğraf Editörü Selahattin Sevi, medya ve yayıncılık uzmanı Barış Özcan, teknoloji yazarı Deniz Ergürel, sosyal medya uzmanı Yasin Kesen, foto muhabirleri Kürşat Bayhan, Mehmet Yaman, Mehmet Ali Poyraz ve tasarımcı Sinan Taşgetiren seminerde eğitim verecek isimler arasında yer alıyor.


{youtube}LGzn7mb9qX0|560|315|0{/youtube}



http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/ekrem-dumanli-turk-medyasinda-insan-kalitesini-artirma-gayreti-yok.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder