18 Haziran 2013 Salı

Kastoryano: Türkiye'deki iç kuvvetler dışarıdan kullanılmış olabilir

Kastoryano: Türkiye'deki iç kuvvetler dışarıdan kullanılmış olabilir


Fransız siyaset uzmanı Prof. Dr. Riva Kastoryano Türkiye'de devam eden gösterilerin yurtdışından gelen destekle yapıldığına inanmadığını ama Türkiye'deki iç kuvvetlerinin dışarıdan yönlendirilmiş olabileceğini söyledi.




Cihan Haber Ajansı'na konuşan Kastoryano, eylemin ilk başında sokaklara inen göstericilerin hiçbir politik kuvvetle bu eyleme girişmediğini kaydetti. Riva Kastoryano, gerginliği artıran siyasi odakların olabileceğine dikkat çekti. Türkiye'de süren gösterilerin arkasında İsrail'in olabileceği yorumlarını değerlendiren Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü (Sciences-Po) Öğretim Üyesi, "Niye araları düzelmişken olsun? Suriye'de yaşanan olaylardan sonra İsrail'in Türkiye'ye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.



MUHALEFET BOŞLUĞU ÖNEMLİ ETKEN

Gösterilerin artmasında Türkiye'deki muhalefet boşluğunun da önemli rol oynadığına dikkat çeken Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) Uzmanı Kastoryano, ''Muhalefet olsaydı bu olaylara sahip çıkılırdı. Gösteriler daha düzenli bir şekil alırdı.Gösterinin böyle kaotik bir hal almasının önüne geçilebilirdi." vurgusunda bulundu.



Türkiye'deki muhalefet partilerin gösterileri seçim kampanyasına dönüştürmeyi bile başaramadığını vurgulayan Riva Kastoryano, muhalefet partilerinin ellerindeki kozların da kuvvetli olmadığının altını çizdi.



CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun göstericilere çağrısının da pek karşılık bulacağına inanmadığını kaydeden Riva Kastoryano, "Göstericiler arasında CHP'ye de oy vermeyen insanlar da bulunuyor." dedi. Riva Kastoryano, CHP'nin belli bir Türkiye görüşü olduğunu ve bunun da herkese uymadığına değindi.



AB'NİN TEPKİSİ POLİS MÜDAHALESİNE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Parlamentosu'nun Gezi Parkı olaylarıyla ilgili tepkisine değinen Kastoryano, "Türkiye 2005'ten beri AB üyeliğine aday. AB'nin bu adaylık kriterlerini hatırlatması normal değil mi?''diye konuştu.



Riva Kastoryano, AB'nin tepkisinin gösterilere değil polisin müdahalesi ve ültimatomlara olduğuna da dikkat çekerek, AB'ye üye ülkelerde gerçekleştirilen yürüyüşlerde gösterilerin polis müdahalesiyle tamamlanmadığı ve hükümetlerin gösterilerin bitmesi yönünde ültimatom vermediğini savundu.



TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİNİ BİTİRECEKLER

Gezi Parkı olaylarından sonra Türkiye AB ilişkilerinin de artık eskisi gibi olamayacağını vurgulayan Riva Kastoryano, "Avrupa, artık Türkiye'ye açıkça güvenmiyor. Bence AB sürecini bitirecekler." dedi.



Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bloke edilen fasılları açma konusunda niyetli olduğunu hatırlatan Kastoryano, gösterilerin barışçıl bir şekilde tamamlanması durumunda ise Türkiye'nin AB sürecinin tamamlanabileceğini kaydetti.



GÖSTERİDE ALKOL SATIŞI SINIRLAMASI ETKİLİ OLDU

Gösterilerin ortaya çıkmasında en büyük etkenin hükümetin alkol satışıyla ilgili düzenlemenin olduğunu savunan CNRS uzmanı, polisin ilk müdahalesiyle işin çığrından çıktığını vurguladı. Kastoryano, ''Müdahale sonrası politik bölünmeler oldu. O gün polis tepki göstermeseydi, bu çocukları dinleselerdi, karşılıklı oturup konuşsalardı, bu yere gelinebilirdi." diye konuştu. Şimdiye kadar AK Parti'yi desteklemeyen, fakat isyan da etmeyen laik kesimin bu olayda başkaldırdığını vurgulayan Riva Kastoryano, "Şimdi onların da elinde koz var. Demek ki o kadar boyun eğilecek bir durum yokmuş diyorlar." diye devam etti.



Gezi parkı olaylarının yerel seçimlerde AK Parti'ye olumlu yansıyacağına da inanmadığını söyleyen Riva Kastoryano, "AK Parti İstanbul'da güzel şeyler de yaptı. Ama bu olay bütün güzel yaptıklarını sildi.'' ifadelerini kullandı. Fransız uzmam, yerel seçimleri kaybetmesi halinde AK Parti içinden cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeni adaylar çıkacağını öne sürdü.



http://www.zamanfransa.com/haber/tuerkiye/kastoryano-turkiyedeki-ic-kuvvetler-disaridan-kullanilmis-olabilir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder