26 Haziran 2013 Çarşamba

Şeker isteğinizi kontrol etmek elinizde

Şeker isteğinizi kontrol etmek elinizde


Tatlı istemenizin birçok nedeni olabilir. Şeker isteğiniz fiziksel bağlantılı olabilir. Tatlı doğumdan itibaren tercih edilen ilk tat alma duyusudur. Karbonhidratlar beyin kimyasalı olan serotonin hormonunun salınmasını harekete geçirir.




Şeker bir karbonhidrattır, fakat karbonhidratlar tam tahıllar, meyve sebzeler gibi diğer şekillerde de olabilir. Şeker tadı sizi sakinleştiren ve gevşeten endorfin salgılar. Şekerlerin tadı güzeldir. Bir tane yiyince sürekli şekerli şeyler yemek istersiniz. Şeker tüketimine dikkat etseniz de işlenmiş gıdalara, ekmeklere, yoğurda, meyve sularına ve tatlı soslarına yapay veya gerçek şeker ekleniyor. Bunun farkında olmayınca her gün ihtiyacımınızdan fazla şeker tüketiyorsunuz. Amerikan Kalp Derneği kadınlar için günde 6 çay kaşığı, erkekler için ise 9 çay kaşığı şeker tüketilmesini öneriyor.



  • Çok az tüketin : Canınız şeker isteyince çok az yiyin. Belki küçük bir kurabiye ya da gofret yiyebilirsiniz.

  • Yiyecekleri karıştırın : Canınız kurabiye ya da çikolata çekiyorsa sağlıklı bir gıda ile şekerli gıdayı birleştirebilirsiniz. Örneğin, meyvenin üzerine biraz çikolata sosu dökebilirsiniz.

  • Tüm basit şekerleri bırakmak bazı insanlar için işe yarar. Bu şekilde yapmak birkaç gün sonra iştahınızın azalmasına yardım eder.

  • Sakız çiğneyin : Şekere karşı olan bağımlılığınızdan kurtulmak istiyorsanız sakız çiğnemeyi deneyin. Araştırmalar sakızın iştah azaltabildiğini ortaya koyuyor.

  • Şeker istediğinizde meyve yiyin : Böylece hem lif hem de besin değeri almış olursunuz. Ayrıca kuru yemiş ve kurutulmuş meyveler de şeker krizinizi atlatmanıza yardım eder.

  • Şeker isteğiniz çoksa, şekeri daha az olan yiyecekleri tercih edin. Ancak bunu da az tüketin. Örneğin, baklava yerine bitter çikolata seçin ve yavaş yavaş yiyin.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/seker-isteginizi-kontrol-etmek-elinizde.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder