26 Haziran 2013 Çarşamba

Fransa’da doğan çocukların nüfus işlemleri sandığınız kadar karmaşık değil

Fransa’da doğan çocukların nüfus işlemleri sandığınız kadar karmaşık değil


Fransa’da doğan çocukların nüfusa kaydedilmesi zor olmayan fakat zaman kaybetmeden yapılması gereken bir prosedür. İşlemleri gerçekleştirirken geç kalınması durumunda ailelere para cezası kesilebiliyor. Zaman France, mutluluk kaynağı çocuklarınızın nüfusa kaydedilme serüvenini en basit şekilde takip edebilmeniz için yapılması gereken işlemleri sizin için araştırdı.




Fransa’da, yasalarca zorunlu olan çocuk doğum bildirimlerinin, doğumdan sonraki ilk 3 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Bebeğin Çarşamba, Perşembe veya Cuma günü dünyaya gelmesi durumunda ise doğum bildirimi bir sonraki haftanın ilk iş gününden itibaren de yapılabilir. Aksi takdirde, ücretsiz olan bu işlem 1.500 Euro ödenerek yapılıyor. Doğum belgesi doğumun gerçekleştiği hastanede hazırlarken; bağlı bulunulan belediyeye gidilerek resmi doğum bildirimi yapılması gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için ise hastaneden alınan ve üzerinde bebeğin isminin yazdığı doğum belgesi ve varsa evlilik cüzdanı gerekiyor.



Bebek için Fransız nüfus cüzdanı talebi yapılırken eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu, doğum belgesi (acte de naissance) ve ikametgah senedinin asli ile fotokopisi ve bebeğin iki vesikalık fotoğrafına ihtiyaç var. Başvuru sırasında bebeğin orada bulunması zorunlu olup ebeveynlerin de nüfus ve aile cüzdanlarını belediye görevlisine sunmaları talep ediliyor.



Yeni doğan bebeği Türk makamlarına bildirmek için yapılması gerekenler:

Türk vatandaşlarının, Fransa’da gerçekleşen doğumları, doğum tarihinden sonraki 60 gün içerisinde konsolosluklara bildirmelidirler. Ücretsiz olan bu işlemi 60 gün geçtikten sonra yapan ebeveynler Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen idari para cezası alınır cezasına çarptırılıyor.



Doğumun gerçekleştiği yerde veya yakınında Türkiye temsilciliğinin bulunmaması veya herhangi bir nedenle bildirimde bulunulamaması halinde, doğumun gerçekleştiği yerdeki yerel makamlarca düzenlenmiş doğum belgesinin asli ve Türkçe tercümesi ile birlikte yurt içindeki ilgili Nüfus Müdürlüğü’ne de bildirim yapılabiliyor. Ayrıca Türk alfabesinde bulunmayan w, q, x gibi harfleri içeren isimler kabul edilmemektedir.



Bu işlemler posta yolu ile de yapılabiliyor. Ancak bu durumda, işlem sonucunuzun size geri postalanması için 6 Euro posta bedelini de başvuru dosyasına eklenmeniz gerekiyor.



Bebeğin doğum bildirimi için gerekli belgeler:



  • Belediyeden alınmış doğum kayıt örneği

  • Fransız ya da Türk evlenme cüzdanı fotokopisi

  • Anne ve Babanın Türk nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri,




Çifte vatandaşlık sahibi olanların Türkiye’de doğum yapması durumunda ne yapılmalı?

Doğumun Türkiye’deki ilgili nüfus müdürlüğüne bildirilerek çocuğu nüfusa kayıt ettirmek, Fransız resmi makamlarına bildirmek için ise, Türkiye’deki Fransız Konsolosluklarına başvurmak gerekiyor.



Yabancı uyruklu eşten olan çocuğa Türk nüfus cüzdanı nasıl alınır?

Fransa’da yaşayanların, doğum bildirimi için çocuğun annesiyle beraber Türk Konsolosluğu’na başvurması gerekiyor.



Resmi nikahsız yabancı uyruklu eşten doğan çocukların durumu nedir?

Böyle bir durumda çocuk annenin aile kütüğüne, annenin bekarlık soyadıyla kaydedilmektedir. Ancak, babanın Türk Başkonsolosluğu’na, yabancı yetkili makamlara ya da notere giderek babalığı tanıma senedi düzenletmesinin ardından annenin bu belgeyle başvurması durumunda ise çocuk babanın nüfusuna kaydedilmektedir. Evlilik dışı çocukların doğum tescil işlemleri için annenin başvurusu yeterli sayılmaktadır. Başvurunun doğum tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılması gerekiyor.



(*Bu bilgiler Türkiye’nin resmi konsolosluk sitesi www.konsolosluk.gov.tr adresinden derlenmiştir)



http://www.zamanfransa.com/haber/toplum/fransada-dogan-cocuklarin-nufus-islemleri-sandiginiz-kadar-karisik-degil.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder