15 Kasım 2013 Cuma

Ailelerin arasını kara kedi değil fal açıyor

Ailelerin arasını kara kedi değil fal açıyor


Son zamanlarda falcıların ve medyumların sayısı arttığı gibi rağbet de artıyor. Kafelerde ve evlerde ‘hoca’ diye adlandırılan falcılara son zamanlarda televizyon programları, internet ve akıllı telefonlarda bulunan fal programları da eklendi. 30 lira ile 3 bin lira arasında değişen fal fiyatları eşleri çıkmaza sürüklediği gibi aralarını da açıyor.




Hayatında sorun yaşayan, evliliği yolunda gitmeyen veya gelecek hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyerek fal baktırıyor. Önce bir kere diye başlayan fal baktırma, bir süre sonra bağımlılık haline gelebiliyor. Kimisi fal uğruna fahiş ücretler öderken, kimi de düzelteyim derken eşiyle arasını açıyor. Bazıları ise falda çıkanlarla yaşadıkları uymadığı için bunalıma giriyor.


Fal hevesi yüzünden evliliğinde huzursuzluk yaşayanlardan biri de Merve Y. Arkadaşının yönlendirmesiyle Kadıköy’de bir fal kafeye giden Merve Hanım’ın, tanıştığı falcı kadının söyledikleriyle hayatı değişir. Falların etkisinde kalan Merve Hanım, “Bunu günlük hayatımın bir parçası haline getirmiştim. Ayda bir gidip baktırdığım bu fala artık her hafta gidiyordum. Evliliğimin gidişatını bu yolla öğrenmeye çalışmıştım.” diye anlatıyor yaşadıklarını. Bir çocuk annesi olan Merve Hanım, bir gün çocuğu ile birlikte gittiği bijuteri mağazasının sahibiyle de koyu bir fal muhabbetinin içinde bulur kendini. Mağaza sahibi kadın, Merve Hanım’dan alacağı 3 bin lira ile hem fal bakacağını hem de evliliğinin yoluna girmesi için birkaç işlem yapabileceğini söyler ve eline malzeme listesini verir. Malzeme listesiyle birlikte baktırdığı fal, tam 5 bin liraya mal olur. Falcıların tuzağına düştüğünü anlatan Merve Hanım, “Girdiğim bul fal macerasında aradığımı bulamadığım gibi hem evliliğimi tamamen kaybettim hem de maddi anlamda çok fazla zarar gördüm. Hiç kimse bu hoca denen insanlara ya da bu falcılara gidip medet ummasın.” tavsiyesinde bulunuyor.


Televizyon kanallarında gece geç saatlerde yayınlanan fal programlarının mağdur ettiği kişilerden biri de Eda Koç. “Gece evde eşimi beklerken televizyon kanalında yayınlanan fal programını ilk defa izledim. Bu birkaç gün devam etti. Sonra ben de aramaya karar verdim. İlk aradığımda bana iyi şeyler söyledi. Daha sonraki aramalarımda ise eşimin hayatında başka biri olduğunu söyledi. Kanal olduğu için size ayrılan süre kısıtlı oluyor ve kadının bir sonraki söyleyeceğini merak edip tekrar arıyorsunuz.” diyor. Falcıdan aldığı telkinler neticesinde evliliğiyle ilgili şüphelerinin arttığını anlatan Koç, zamanla eşini takip etmeye, yerli yersiz tartışmalar çıkarmaya başlamış. Maddi olarak da sıkıntılara düşer. “Artık televizyon programındaki falcı kadının bağımlısı olmuştum, fahiş fiyatlarda telefon faturaları ödedim. Bunların hepsini eşimden gizli yapıyor, faturaların fazlalığını sorduğunda yanlışlık vardır diye konuyu kapatıyordum.” diyen Eda Koç’un aklını başına getiren ise en sonunda ödediği 2 bin 500 liralık telefon faturası olur.


Psikolojik rahatlama bahanesiyle seçtikleri bu yolun yanlışlığına dikkat çeken psikolog Başak Koç, fal baktıranların duyduklarıyla yaşantılarında olan olaylar birbirini tutmayınca bunalıma girdiklerini söylüyor ve geleceği öngörmenin mümkünatı olmadığını vurguluyor. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Atalay ise, “Fal bakma/baktırma eğilimi insanın geleceği bilme hırs ve temayülünden kaynaklanır. İnsanlar böylece bir ‘teknikalite kurnazlığı’yla fena durumlardan sakınmaya çalışır ve en mutlu hayat mecrasını yakalamayı planlarlar. Oysa fal vb. yollarla geleceği öğrenmeye çalışmak bir anlamda insanın kendi iradesinden vazgeçmesi anlamına gelebilir.


Falcı Gülcan: Fal baktıranlara şaşıyorum

“Yaklaşık 25 yıldır fal bakıyorum. Her türlü insanla muhatap oluyoruz. Kadını erkeği, eğitimlisi eğitimsizi, genci yaşlısı…” Her meslekten müşterisi olduğunu anlatan falcı Gülcan, “Her sabah gelip günlük fal baktıran doktor, öğretmen, ev hanımı müşterilerim var.” şeklinde konuşuyor. Baktığı fal ücretinin kahve falı, tarot, bakla gibi değişik türlere göre şekillendiğini söyleyen Gülcan Hanım, “Maddi durumu yerinde olmasa bile en az 50 lira verip, gelip fal baktıran insanlar var. Ben bu işten para kazanıyor olmama rağmen gerçekten bazen insanlara şaşıyorum. Günlük baktıranlara bunun doğru olmadığını anlatsam da fal müptelası olmuş, yapacak bir şey yok.” diyerek durumun ilginçliğini itiraf ediyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/ailelerin-arasini-kara-kedi-degil-fal-aciyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder