21 Kasım 2013 Perşembe

Ölümü temenni etmeyin, ölünün arkasından kendinizi paralamayın

Ölümü temenni etmeyin, ölünün arkasından kendinizi paralamayın


Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bir müminin ne kadar sıkıntı çekerse çeksin ölümü temenni etmemesi gerektiğini bildirdi. Kurul, ölen kişinin arkasından acıyı açığa vurup sessizce ağlanılmasında sakınca olmamasına rağmen feryat figan etmenin uygun olmadığını da açıkladı.




Bir vatandaşın "Ölümü temenni etmek caiz midir?" sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, bir müminin ne kadar sıkıntı çekerse çeksin ölümü temenni etmemesi gerektiğine hükmetti. Kurul tarafından yapılan açıklamada, Hz. Peygamber'in (sav) "Sizden hiçbiriniz başına gelen bir sıkıntıdan ötürü ölümü asla temenni etmesin. Şayet ölümü istercesine olağanüstü bir darlık içinde kalırsa, o zaman şöyle desin: Allah'ım! Benim için yaşamak hayırlı olduğu müddetçe beni yaşat, benim için ölüm hayırlı olduğu vakit de beni öldür." şeklindeki Hadis-i Şerif'ini hatırlatıldı.


Bir vatandaşın "Ölünün arkasından ağlanır mı?" şeklindeki soruyu da cevaplandıran Kurul, ölümün acı bir olay olduğunu, insanın da acıklı olaylar karşısında acısını yansıtan bir varlık olduğu hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Dolayısıyla, ölüm sebebiyle bir insanın üzülmesi, hüzünlenmesi, kederli bir hal alması normaldir. Hatta acısını açığa vurup sessizce ağlaması ve gözyaşı dökmesinde bir sakınca yoktur. Peygamberimiz'de (sav) oğlu İbrahim'in, kızının ve kızının çocuğunun vefatlarında bizzat gözlerinden yaşlar akıtarak ağlamış; kendisine, ağlamayı yasakladıkları hatırlatılınca, bunun yasak olan ağlama şekli olmayıp, gözyaşı dökmekle Allah'ın azap etmeyeceğini, ancak mübarek diline işaret ederek onunla azab edeceğini belirtmiş ve; 'Muhakkak ki ölü, ehlinin üzerine bağırıp çağırmasıyla azap duyar' buyurarak ağlamakta mahzur olmadığını, ancak dille Allah'ın takdirine dil uzatmanın ve cahiliye döneminde olduğu gibi yaka-paça yırtarak ağlamanın doğru olmadığını beyan etmiştir. Nitekim onun, oğlu küçük İbrahim'in vefatında gözlerinden yaşlar akıtması, sonra da; 'Göz ağlar, kalp üzülür, fakat Rabbimizin razı olmayacağı söz söylemeyiz' buyurması bu konuda müminler için açık bir örneklik teşkil eder."



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/olumu-temenni-etmeyin-olunun-arkasindan-kendinizi-paralamayin.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder