Cep telefonundan beyaz eşya'ya, konut sigortasından araç sigoratasına kadar yaşantımıza giren hemen hemen her şeyin teminat altına alınabildiği bir sektör, sigorta sektörü. Zaman Fransa, sizin için işe yarayacak sigortaları, lüzumsuz teminatları ve çifte sigortalardan kaçınarak tasarruf etmenizin yollarını araştırdı.
Tüketim, Konut ve Yaşam Kalitesi Örgütü'nün istatistiklerine göre, aile başına sigortalara ödenen yıllık ortalama para miktarı 2 bin 860 Euro. Bu miktar ailelerin ortalama yıllık gelirlerinin yüzde 10'unu oluşturuyor. Bu miktar, konut ve sağlık sigortaları primlerinde görülen yükselmeler nedeniyle her yıl artış gösteriyor. 10 yıldır makul bir düzeyde seyreden araç sigortaları primleri ise bu konuda tek istisnayı oluşturuyor.
Her ne kadar sigorta yaptırmak bir tür tasarruf ise de, lüzumsuz teminatlardan ve çifte sigortalardan kaçınarak sigortalara ayrılan bu bütçeyi düşürmek mümkün. Nasıl mı? Zaman Fransa, yanlış sigortalara para ayırıp yıl sonunda cebinizden gereksiz yere para çıkışını engellemek için bu konuyu sizler için araştırdı.
Sigorta Yaptırırken Seçici Olmak
Bazı sigortaları yaptırmak zorunludur, bu nedenle sigortalar arasında ayrım yapmak her zaman kolay değildir. Zorunlu araç ve motorlu taşıt sigortaları bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu tür sigortalar, araç sahiplerinin trafiğe çıkabilmek için zorunlu olarak yaptırmaları gereken sigortalardır. Sorumluluk sigortası olarak da adlandırılan bu sigortalar, üçüncü kişilere verilecek olası zararlara karşı, mağdurun zarar ve masraflarını karşılamayı taahhüt eder.
Buna karşılık, araç sahiplerinin sürücüyü teminat altına alan sigortalardan yaptırmaları zorunlu değildir. Bu sigortalar, sürüş esnasında aracı kullanan kişinin uğrayabileceği zararları ve masrafları karşılar. Dolayısıyla, sürücülerin bu sigortalardan yaptırmaları kendileri için faydalı olacaktır. Herhangi bir kaza durumunda, sürücü yaralanmışsa ve bu güvenceye sahip değilse, Sosyal Sigorta sürücünün zararlarının tamamını karşılamaz, sadece bir kısmını karşılamaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; eğer sosyal sigortanıza ilaveten kaza sonucu oluşan sağlık masraflarınızı karşılayan bir sigortanız (mutuelle) varsa, sürücüyü teminat altına alan bir araç sigortası yaptırmanız gereksiz para kaybına sebep olacaktır.
Kiracılar için zorunlu bir sigorta türü olan konut sigortası, ev sahipleri için zorunlu değildir. Mal varlığının temel dayanağını oluşturan konutu güvence altına alan bu sigortayı yaptırmamak ev sahibi için riskli olabilir. Yangın, afet, sel ve tesisat sorunlarının meydana getireceği büyük zararlar göz önüne alındığında, konut sigortası yaptırmak ev sahipleri için büyük önem taşımaktadır.
Araç ve konut sigortaları dışında, diğer durumlarda da sigorta önemli bir güvence oluşturmaktadır. Ancak, sunulan hizmetler ve ödenen tazminat miktarları dikkate alındığında, çok geniş güvenceler sağlayan sigortaların seçimi her zaman isabetli olmamaktadır. Örneğin, motorlu araçlar bakımından aracın kendisinin uğrayacağı muhtemel hasarlara karşı yaptırılan zarar sigortaları. Eski bir araç sahibiyseniz, kaza yaptığınız takdirde size yapılacak geri ödemeyi göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu tür sigortalar genelde aracın değerinden fazla ödeme yapmaya ve doğal olarak para kaybına sebep oluyor.
Elektronik eşya sigortalarına harcanan para miktarı da çoğu kez sigorta şirketi tarafından karşılanması olası zarar göz önünde bulundurulduğunda, sigortalıya büyük bir avantaj sağlamamaktadır. Örneğin, cep telefonlarının çalınmasına karşı yapılan sigortalar müşterinin cebine yıllık ortalama 100 euro civarında yansımaktadır. Aynı şekilde, hayvanlar için yapılan sağlık sigortalarının da yıllık maliyeti ortalama 50 eurodan başlamaktadır. Elektrikli ev eşyalarını teminat altına alan sigortalar. Satış fiyatının neredeyse dörtte birini oluşturan birinci el aygıtların güvence sürelerinin uzatılması. Ve buna benzer birçok sigorta. Örnekleri çoğaltmak mümkün, ancak dikkat edilmesi gereken husus, sigorta yaptırırken maliyet hesabının iyi yapılması gerekiyor.
Çifte sigortaya dikkat!
Özellikle sağlık sektöründe görülen ücret aşımlarını (depassement d'honoraire) bile güvence altına alan ve kapsamı çok geniş tutulan sigortalar, sigorta primlerini ikiye hatta üçe katlayabiliyor ve yıllık toplam prim miktarının 1000 euroyu aşmasına neden olabiliyor. Halbuki, ödenen sigorta primlerinde daha dikkatli davranılarak rahatlıkla aşırı harcamaların önüne geçilebilir.
Ayrıca, birçok sigortalı, yaptırdığı sigortanın kapsamından habersiz. Dolayısıyla, zaten sigorta kapsamında olan bir riske karşı ikinci kez sigorta yaptırılıyor. Sigortalı açısından bunun pek bir faydası yok, çünkü sigorta hukukuna göre zarar tazminatın üst sınırını oluşturmaktadır. Diğer bir deyişle, sigorta şirketleri, yaptırılan sigorta sayısından bağımsız olarak, en fazla zarar miktarı kadar tazminat ödüyor. Öğrencilerin okul sigortası çifte sigorta konusunda verilebilecek güzel örneklerden biri. Çünkü, çok riskli konut sigortaları zaten bu riskleri de güvence altına alıyor.
Çifte sigorta bakımından aynı tespiti, ödeme araçları veya asistans sözleşmeleri sigortaları için de yapabiliriz. Çoğu zaman bankalar bu güvenceyi müşteriye sağlamaktadır. Banka hesabınıza bağlı ek hizmetler genellikle bu tür güvenceleri de kapsamaktadır. Bu nedenle aynı risk için fazladan ikinci bir sigorta yaptırmak gereksiz yere para kaybına sebep olmaktadır.
http://www.zamanfransa.com/haber/ekonomi/ihtiyaciniz-olan-sigortalari-iyi-secin.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder