15 Kasım 2013 Cuma

Yanal’dan derbiye dijital müdahale

Yanal’dan derbiye dijital müdahale


Yeşil sahalarda bilgisayarı ilk kullanan hocalardan olan Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, yeni bir teknolojik gelişmeyle gündemde. Başarılı çalıştırıcı, Galatasaray’ı 2-0 yendikleri derbinin devre arasında soyunma odasına kurulan sistemle futbolcularına görüntülü taktik verdi.




Ersun Yanal, futbol sahalarına bilgisayarı taşıyan ilk teknik direktörlerden birisi. Bu yönüyle meslektaşlarından ayrıldı. Denizlispor, Ankaragücü, Gençlerbirliği, Trabzonspor, Eskişehirspor ile A Milli Takım’daki başarıları onu Fenerbahçe’nin koltuğuna taşıdı. Bundan 10 yıl önce Aksiyon Dergisi’ne röportaj veren tecrübeli çalıştırıcının, en büyük özelliği yanından hiç ayırmadığı dizüstü bilgisayarı olarak dikkat çekiyordu. Tabii o dönemde bilgisayar kullanımı yüzünden alay konusu dahi oluyordu. Ancak olumsuz eleştirilere kulaklarını tıkadı.


Ersun Yanal’ın bilgisayarla bağlantısı hayli eski. Endüstri meslek lisesi elektrik bölümü mezunu olduğunu söyleyen 52 yaşındaki teknik adam, “Küçüklüğümden beri tamir işlerine yatkındım. Sonra Manisa Spor Akademisi’ni bitirdim. Bilgisayarla da tanışmam o zamanlara rastlar. MS-DOS’tan beri, MS-DOS sisteminin bilgisayarlarından beri bu dünyanın içindeyim.” demişti. Yanal’ın kullandığı programların temel özelliği, çalıştırdığı takımla rakiplerinin eksik yönlerini ve artılarını somut biçimde göstermesiydi. Sistem geçmişten günümüze yıldızları değil, asıl ikinci plandaki adamları, yani yıldızları besleyen oyuncuları ortaya çıkarıyordu. Sezon başında Fenerbahçe’de görev yapmaya başlayan Ersun Yanal, yine teknolojiyi etkin şekilde kullanmasıyla gündemde. Sarı-Lacivertli kulübün resmi instagram hesabından dün ilginç bir fotoğraf paylaşıldı. Ersun Yanal, Galatasaray maçının devre arasında ilk 45 dakikanın görüntülü analizini yapıyordu. Kanarya’yı ligin zirvesine taşıyan bu sistem şöyle çalışıyor: “Maç sırasında soyunma odasında bulunan cihazlar ile HD görüntü üzerine canlı analiz yapılıyor ve akıllı tahtada hocanın istediği görüntüler takıma sunuluyor. Yedek kulübesinde yardımcı antrenör ile soyunma odasında bulunan ve canlı kodlama yapan maç analisti arasında telsiz bağlantısı kuruluyor. Bu bağlantı ile maç anında Ersun hocanın istediği tüm görüntüler hazırlanıyor ve devre arasında izletiliyor. Yanal da özel kalemle takıma doğru yaptıkları şeyleri, hatalarını, rakip takımın tehlikeli taraflarını aktarıyor.” Fenerbahçe’nin bu sisteme yeni sezonda geçtiği öğrenildi. Türkiye’de ilk olan uygulamayı Avrupa’da B.Dortmund ile Barcelona’nın kullandığı belirtildi.



http://www.zamanfransa.com/haber/spor/yanal-dan-derbiye-dijital-mudahale.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder