Fibromiyalji sendromunu hastalığının en önemli belirtileri vücut ağrıları, hassasiyet, yorulma gerektirecek bir faaliyet yapılmamasına rağmen yorgun olma, sabah yorgun kalkma, uyku bozukluğu, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği olarak biliniyor. Hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemi ise egzersiz.
Çorlu Özel Şifa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gürcan Hasanoğlu, kas romatizması adı verilen "fibromiyalji sendromu"nun en önemli belirtilerinden birinin sabah kalkarken yorgunluk hissi olduğunu söyledi. Fibromiyalji sendromunun (FS) yaygın ağrı ve hassasiyetle karakterize, yorgunluk, uyku bozukluğu ve depresyonun eşlik ettiği bir kronik kas-iskelet sistemi hastalığı olduğunu ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gürcan Hasanoğlu, "Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bir grup durumun birleşimi veya tek tek varoluşuyla fibromiyalaji sendromunu tetiklediği görülmektedir. İnsanın dış görünüşünde gözle görülür bir değişiklik yoktur, fakat yaşam kalitesinde ileri derecede düşüş gözlenmektedir. FS'de yerel kan akımı azalmasına bağlı olarak yorgunluk geliştiği ve adale esnekliğinde azalma olduğu gösterilmiştir. Buna göre olayın asıl gerçekleştiği yer adale dokusudur. Kasta kasılma söz konusudur ve bu bölgede kan dolaşımı yeterli değildir. Kas dokusu yeterince oksijen alamamaktadır ve ağrı oluşmaktadır. Bazı bilim adamları düşme, çarpma, özellikle trafik kazası gibi travmaların merkezi sinir sistemine etki ederek, FS'ye yol açtığını ileri sürmektedirler. Her zaman büyük bir travma olması gerekmez. Bu nedenle uygun olmayan egzersizlerin veya kötü duruş pozisyonlarının bu hastalığı artıracağı göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.
"YAYGIN VÜCUT AĞRILARI HASTALIK BELİRTİSİ"
Dr. Gürcan Hasanoğlu, hastalığın en önemli belirtilerini ise yaygın vücut ağrıları, hassasiyet, yorulma gerektirecek bir faaliyet yapılmamasına rağmen yorgun olma, sabah yorgun kalkma, uyku bozukluğu, depresyon, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, stres, sabah tutukluğu, gerilim tipi baş ağrısı, mide ağrısı, karında gaz ve devamlı geğirme ihtiyacı, hassas barsak sendromu, kas ağrısı olarak sıraladı. Hastalarda ayrıca bölgesel eklem ağrıları, subjektif şişlikler, kollarda ve bacaklarda uyuşma ve soğuma görülebileceğini söyleyen Dr. Hasanoğlu, "FS'nin toplumdaki görülme sıklığı yüzde 10-20 arasındadır. Hastaların yüzde 73 ile yüzde 88'i kadındır ve ortalama hasta yaşı 34 ile 57'dir. Çocuklarda yüzde 1-7 ve yaşlılarda yüzde 7-8 görülebilir. Bir romatolojik hastalığı olanlar (romatoid artrit), enfeksiyöz bir hastalığı olanlar (viral veya bakteriyel hastalıklar) veya psikiyatrik hastalığı olanlar (major depresyon gibi) düşük eğitim ve gelir düzeyi fibromiyalji sendromu açısından risk taşırlar" diye konuştu.
FS'de çeşitli tedavi modalitelerinin denendiğini ancak hiçbiri ile kesin bir sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını söyleyen Dr. Hasanoğlu, hastalara kesin tanı konulmasının uygun tedavi yönteminin seçilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Hastaların hastalıkları hakkında bilgilendirilmesi ve kendi kendilerini kontrol ederek belirtileri nasıl azaltacaklarını öğretmenin tedavinin önemli bir parçası olduğunu kaydeden Dr. Hasanoğlu, "Psikolojik faktörlerin tedavisi ve hastalığı arttırıcı faktörlerin giderilmesine çalışılmalı, uykunun düzeltilmesi ve düzenli yaşam stili sağlanmalıdır. Hastaya hastalığının 'gerçek' olduğu, ancak şekil bozucu ya da sakat bırakıcı bir hastalık olmadığı anlatılmalıdır. Tedavi uzun sürebilir ve bulgularda belirgin düzelme olana kadar hekimin düzenli takibi gerekebilir. Egzersiz hastalıkta en önemli tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme yararlıdır. Egzersiz tipi ve şiddeti hastaya göre ayarlanmalıdır. Egzersiz, derin ve yüzeysel ısı ve elektriksel akımlardan oluşan fizik tedavi, ağrının ve kas gerginliklerinin azaltılmasında çok etkili yöntemlerdir. Kas gerginliklerinin azaltılmasında masaj ve miyofasyal gevşeme ve basınç teknikleri olumlu etkiler sağlar. Hastalara ayrıca kendilerine ve sağlıklarına daha zaman ayırmaları, yoğun çalışma sırasında sık ara vermeleri, günlük işlerini mümkün olduğu kadar basit şekilde yapmaları önerilir. Sonuç olarak FS tedavisinde çok yönlü bir yaklaşım gerekir. Hastanın medikal tedavi yanında eğitimi ve düzenli bir egzersiz programına alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/aile-saglik/sabah-yorgun-kalkiyorsaniz-fibromiyalji-sendromu-olabilirsiniz.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder