15 Kasım 2013 Cuma

Avrupa'da Aşırı sağcı partiler birleşiyor

Avrupa'da Aşırı sağcı partiler birleşiyor


Ulusal Cephe'nin (FN) liderliğini yapan Fransız Marine Le Pen ile Hollandalı Geert Wilders’ın Hürriyet Partisi, Avrupa Birliği (AB) karşıtı kampanya yürütülmesi konusunda uzlaştı.




Avrupa’nın en popüler iki aşırı sağcı partisi mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ortak listeyle girme kararı aldı. Liderliğini Fransız Marine Le Pen’in yaptığı Milli Cephe ile İslamofobik Hollandalı Geert Wilders’ın Hürriyet Partisi, Avrupa Birliği (AB) karşıtı kampanya yürütülmesi konusunda uzlaştı. Yapılan kamuoyu yoklamalarında Milli Cephe Fransa’da, Hürriyet Partisi Hollanda’da birinci parti çıkıyor. Merkez partiler ise aşırı sağın yükselişini büyük endişeyle takip ediyor.


Aşırı sağcıların AP’de büyük bir grup kurmaları durumunda AB kurumlarının işleyişini önemli oranda engelleyebilecekleri iddia ediliyor.


Önceki gün Lahey’i ziyaret ederek Wilders ile görüşen Le Pen, Avrupalıların Brüksel’e karşı kimliklerini koruma kararı aldıklarını ve AB’ye karşı ‘direneceklerini’ açıkladı. Le Pen’le ortak basın toplantısında konuşan Wilders da “Bugün Brüksel’deki canavardan, Avrupa elitinden kurtuluş günüdür.” dedi. Seçim kampanyalarını AB karşıtlığı üzerine kurgulayan ikiliden Wilders, paralarını, ekonomilerini ve sınırlarını kendilerinin kontrol etmek istediğini açıkladı. Wilders, AB’nin ortak para birimi Euro, sınırları kaldıran Schengen Antlaşması ile ekonomik krizin ardından mali yetkileri artırılan Brüksel’e atıf yapıyor.


Le Pen geçtiğimiz ay bütün Avrupalı “milliyetçileri” Avrupa Hürriyet İttifakı Grubu’nda birleşmeye çağırmıştı.


Avrupa’da yapılan kamouyu araştırmaları mayıs ayında yapılacak AP seçimlerinde aşırı sağcıların 751 koltuktan 100’ünü kazanabileceklerini gösteriyor. AP içtüzüğüne göre 7 farklı ülkeden 25 milletvekili siyasi grup kurabiliyor. Wilders’in Hürriyet Partisi yüzde 20 ile ülkesinde geleneksel partilerin önünde yer alırken, Le Pen’in Milli Cephesi yüzde 20-25 arasında oyuyla Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Sosyalist Partisi ile eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sağcı UMP partisinin önünde bulunuyor. Le Pen-Wilders ittifakına Belçika’dan Flaman Menfaatleri Partisi, Avusturya’dan Hürriyet Partisi ve İsveç Demokratlar Partisi’nin de katılması bekleniyor.



http://www.zamanfransa.com/haber/guendem/politika/avrupa-da-asiri-sagci-partiler-birlesiyor.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder